Συνεχης ενημερωση

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη
Όταν ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επισκέφτηκε την Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο για την επέτειο των 100 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα ξαναρχόταν στην Τουρκία σε λιγότερο από ένα χρόνο και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη χώρα του.
Όμως οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή αναγκάζουν τον Γερμανό πρόεδρο να αλλάξει τα σχέδιά του και να μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία, αντί για τον Νοέμβριο, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει. Επιπλέον, να συμπεριλάβει εκτάκτως την Τουρκία και την Ιορδανία στο τριήμερο αυτό ταξίδι-αστραπή, με τελευταία στάση την Άγκυρα, το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν, πριν επιστρέψει στη Γερμανία.
Με το βλέμμα στη Συρία
Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, για λίγες μόνο ώρες, την παραμονή της επετείου των φοβερών σεισμών στην Τουρκία της 6ης Φεβρουαρίου και των προγραμματισμένων εκδηλώσεων μνήμης, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Γερμανός πρόεδρος στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Συρία, που έχει ενταχθεί πλέον στην σφαίρα επιρροής της Τουρκίας μετά την ανατροπή του Άσαντ και την επικράτηση ενός ιδιότυπου ισλαμικού καθεστώτος, απασχολεί ιδιαίτερα τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη. Ο επαναπατρισμός τους αποτελεί φλέγον θέμα για την γερμανική άκρα δεξιά, ιδιαίτερα εν μέσω της τρέχουσας εκστρατείας για τις κρίσιμες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία και η αστάθεια που επικρατεί έφερε πιο κοντά τη Γερμανία στην Τουρκία.
Ενδεικτικό είναι ότι, λίγες μόνο ημέρες μετά την πτώση του Άσαντ και την επικράτηση του Αλ Σάρα τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έσπευσε στην Άγκυρα για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν με φόντο την κατάσταση στη Συρία και ιδιαίτερα των Κούρδων της Συρίας. Οποιαδήποτε απειλή στη σταθερότητα της νέας Συρίας θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην Γερμανία.
Ο φόβος ενός νέου εμφυλίου
Λίγες μέρες αργότερα η Αναλένα Μπέρμποκ μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που μετέβησαν στη Δαμασκό και συναντήθηκαν με τον Αλ Σάρα. Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση εκείνη επικεντρώθηκε στην άρνηση του Αλ Σάρα να χαιρετίσει δια χειραψίας την Γερμανίδα υπουργό,ήταν προφανές ότι πίσω από την επίσκεψη υπήρχε η αγωνία των Ευρωπαίων να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση της περιοχής και εμφύλια σύγκρουση με τους Κούρδους. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη τον περασμένο μήνα, η νέα πρέσβειρα τη Γερμανίας στην Άγκυρα Σιμπύλε Καταρίνα Ζοργκ αποκάλυψε ότι η Γερμανία συνομιλεί με τους Κούρδους της Συρίας αλλά εν γνώσει της Τουρκίας.
Παραδέχτηκε ότι η Άγκυρα έχει νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας στη Συρία και οι κουρδικές οργανώσεις στη Συρία πρέπει να καταθέσουν τα όπλα. Την ίδια στιγμή υποσχέθηκε έμμεσα ότι αν επιλυθεί το Κουρδικό, στο εσωτερικό της Τουρκίας "πολλά εμπόδια, για την προσέγγιση Τουρκίας-ΕΕ θα εξαλειφθούν και κάποια πράγματα θα προχωρήσουν".
Πηγή: Deutsche Welle
-
13:31 Κυρ. Πιερρακάκης: Σε ισχύ από αύριο το πακέτο ενισχύσεων - Το συνολικό ύψος ενισχύσεων θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ
-
13:19 Στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ με τους τρομοκράτες από αύριο το υποτιθέμενο "καρτέλ" με επικεφαλής τον Μαδούρο - Τι σημαίνει αυτό
-
13:15 Στ. Παπασταύρου: Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί τη μέγιστη συναίνεση
-
13:12 Θεσσαλονίκη: Υπό την επήρεια αλκοόλ δύο δεκατετράχρονες στην Καλαμαριά - Στο νοσοκομείο η μία
-
12:59 Reuters: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών στη Βενεζουέλα
-
12:51 Τρεις στους δέκα Έλληνες μιλούν πιο άνετα για τα οικονομικά τους με AI παρά με άνθρωπο
-
12:31 Ειρ. Αγαπηδάκη: Ενισχύονται οι Κινητές Ομάδες Υγείας – 5.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 ημέρες
-
12:27 Σε ανοδική πορεία η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Ανέβηκε τέσσερα "σκαλοπάτια" από το 2019
-
12:20 Κ. Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός δεν έχει τίποτα να πει για τη βαρύτατη κακοποίηση των θεσμών από την αυλή του;
-
12:00 Οι τουρίστες προσγειώνονται και τον χειμώνα στην Ελλάδα
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων
-
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σπάνε ρεκόρ το 2025
-
Ποιοι Ευρωπαίοι δανειολήπτες είναι καλοπληρωτές και ποιοι όχι - Η θέση των Ελλήνων
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις
-
Καθοριστικό το 2026 για το ράλι των εξαγωγών σε φέτα και γιαούρτι
-
Έφτασε στη Γενεύη ο Μ. Ρούμπιο για τις κρίσιμες συνοιμιλίες ΗΠΑ - Ευρώπης - Ουκρανίας για το αμερικανικό σχέδιο
-
Euronext Athens: Η επόμενη ημέρα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
-
Το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για δημοσκοπήσεις και "κόμμα Τσίπρα"
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων (21)
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν (7)
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027 (3)
-
Οι τουρίστες προσγειώνονται και τον χειμώνα στην Ελλάδα (2)
-
Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στα σούπερ μάρκετ - Στα 2,2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις το 2020-2025 (1)
-
Προϋπολογισμός 2026: Ενίσχυση 3,2 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες και ένστολους το 2026 (1)
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις (1)
-
Διαψεύδει "ρωσικό δάκτυλο" πίσω από το σχέδιο των 28 σημειών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ