Συνεχης ενημερωση

Ανταπόκριση από το Λονδίνο
Πέρασαν περίπου δύο μήνες από τις εθνικές εκλογές της Ιρλανδίας, στις 29 Νοεμβρίου, με την χώρα να καταφέρνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μόλις την Τρίτη 14 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τα βρετανικά και ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να ξεδιαλύνουν ποιος θα αναλάβει τα υψηλά αξιώματα της νέας αυτής ιρλανδικής κυβέρνησης, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της πολιτικής της.
Ίδια συνταγή με λιγότερο…
Πράσινο Βέβαια, δεν θα δυσκολευτεί κάποιος να συνειδητοποιήσει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν διαφέρει πολύ από εκείνον της προηγούμενης θητείας. Ας εξηγήσουμε όμως τι χρειάζεται για να αναλάβει κάποιος τα ηνία της Ιρλανδικής βουλής και χώρας. Πρέπει να έχει 88 έδρες, από τις συνολικά 174 της Dail Eireann (την κάτω βουλή της Ιρλανδίας) ώστε τελικά να αναλάβει την ηγεσία. Έτσι, τώρα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας που αποτελείται από τα δύο συντηρητικά κόμματα του κεντροδεξιού χώρου, Fianna Fail και Fine Gael, αλλά χρειάστηκε την συνεργασία ανεξάρτητων βουλευτών, γνωστών στην Ιρλανδία ως Regional Independent Group. Η πιο σημαντική διαφορά της παλιάς με την νέα κυβέρνηση είναι ουσιαστικά η απουσία του κόμματος των Πρασίνων (Green Party), το οποίο και καταποντίστηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, το Fianna Fail με αρχηγό τον Μίχελ Μάρτιν κατάφερε να κερδίσει 48 έδρες στην τελευταία εκλογική διαδικασία, το Fine Gael με αρχηγό τον Σίμον Χάρις 38 έδρες ενώ αν και το αριστερό Sinn Fein, πολιτικός βραχίονας του IRA (Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού) ήρθε δεύτερο σε ποσοστά ψήφων, με 39 έδρες, έμεινε και πάλι εκτός μιας κυβερνητικής συνεργασίας. Τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν κατάφεραν να πετύχουν πλειοψηφία για μόλις δύο έδρες για αυτό και χρειάστηκαν τη "βοήθεια" των ανεξάρτητων βουλευτών.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα
Η Ιρλανδική βουλή ανοίγει ξανά την Τετάρτη και τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, τόσο τα άτομα που θα αναλάβουν τις θέσεις "κλειδιά" του κυβερνητικού σχήματος όσο και το κυβερνητικό πρόγραμμα των περισσότερων από 160 σελίδων. Στην κοινή τους ανακοίνωση πάντως, Μάρτιν και Χάρις, υποσχέθηκαν "μία γερή και σταθερή κυβέρνηση η οποία θα έχει στόχο την συνέχιση της ανάπτυξης σε οικονομία, στέγαση και δημόσιες υπηρεσίες, για τα επόμενα πέντε χρόνια". Μέχρι στιγμής, έχει γίνει γνωστό ότι ο Μίχελ Μάρτιν θα αναλάβει τη πρωθυπουργική θέση (Taoiseach), για τα πρώτα τρία χρόνια διακυβέρνησης ενώ ο Σίμον Χάρις θα αναλάβει την θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού (Tanaiste), αλλά και την θέση του υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μάλιστα, το κόμμα του Fianna Fail θα αναλάβει οχτώ κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις και το Fine Gael εφτά κυβερνητικά αξιώματα, ενώ οι βουλευτές των ανεξάρτητων αναμένεται να αναλάβουν δύο χαμηλόβαθμες υπουργικές θέσεις. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα τώρα, το μέτρο που έχει αναδειχθεί περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε εστιατόρια, μπαρ και κομμωτήρια από το 13,5%, που βρίσκεται τώρα, στο 9%. Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση του κόστους των βρεφικών και παιδικών σταθμών, η υποστήριξη για αγορά πρώτης κατοικίας με επέκταση στα μη νεόδμητα σπίτια, αλλά και η διατήρηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Β. Ιρλανδία. Μπορεί το βόρειο τμήμα του νησιού να βρίσκεται υπό βρετανική ηγεσία, όμως οι δύο χώρες προσπαθούν να διευκολύνουν την μεταξύ τους συνύπαρξη. Για αυτό και στο πρόγραμμα, προβλέπονται κονδύλια που θα επενδυθούν για την ανάπτυξη οδικών δικτύων, αλλά και για την ενίσχυση πανεπιστημιακών προγραμμάτων, όπως είναι η ανταλλαγή φοιτητών.
Η "διατάραξη" των σχέσεων με την Αμερική
Υπενθυμίζεται, ότι το φθινόπωρο του 2024, το Ιρλανδικό κράτος κατάφερε να κερδίσει από την αμερικανική εταιρεία Apple, 14 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους, μετά από απόφαση του Ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δικαίωσε την Κομισιόν. Η νέα κυβέρνηση θέλει να διαθέσει τα έσοδα αυτά σε ενέργεια αλλά και στέγαση, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον κόσμο της Ιρλανδίας, την ώρα που η χώρα φοβάται ότι η εκλογή Τραμπ μπορεί να δημιουργήσει νέες τριβές, όπως είναι η υποβολή δασμών. Είναι γνωστό ότι η χώρα της Ιρλανδίας θεωρείται – κυρίως - για τις αμερικανικές εταιρείες γέφυρα με την ΕΕ, με τα στοιχεία να είναι χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Αμερικανο - ιρλανδικό επιμελητήριο, 970 αμερικανικές εταιρείες απασχολούν 378.000 εργαζομένους ενώ συνεισφέρουν στην ιρλανδική οικονομία 41 δις ευρώ τον χρόνο. Η οικονομία της χώρας εξαρτάται συνεπώς σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές πολυεθνικές, που εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή εταιρική φορολογία έχουν τα ευρωπαϊκά τους κεντρικά γραφεία στην Ιρλανδία, με την Apple, την Google, την Pfizer, την Intel και τη Microsoft να αποτελούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία του να επαναπατρίσει θέσεις εργασίας και αυτό έχει φέρει προβληματισμό στο Δουβλίνο.
Πηγή: Deutsche Welle
-
02/01 Κ. Τσιάρας: Ο διάλογος είναι η μόνη λύση
-
02/01 Τρομοκρατική επίθεση εμπνευσμένη από τον ISIS απετράπη στη Βόρεια Καρολίνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
-
02/01 Wall: Κερδοφόρο "ποδαρικό" στο 2026 για Dow και S&P 500
-
02/01 Λίβανος: Ισραηλινά πυρά εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ
-
02/01 Ο Ζελένσκι προτείνει τον Φεντόροφ για νέο υπουργό Άμυνας
-
02/01 Χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο
-
02/01 Πετρέλαιο: Με μικρές απώλειες η είσοδος στη νέα χρονιά
-
02/01 Πόλεμος ανακοινώσεων Κ. Χατζηδάκη - ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες
-
02/01 Στα χαμηλά ημέρας ο χρυσός - Κέρδη για τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα
-
02/01 Το αλουμίνιο πάνω από τα 3.000 δολάρια για πρώτη φορά από το 2022 λόγω ανησυχιών για την προσφορά
-
Άκης Σκέρτσος: Οριστικό τέλος στην ελληνική ιδιαιτερότητα του "αιώνιου φοιτητή"
-
FT: Η συνολική αμοιβή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι 50% υψηλότερη από αυτήν που αναφέρει η ΕΚΤ
-
Η έφηβη κόρη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ κάνει την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο οικογενειακό μαυσωλείο
-
Τίμος Δαούλας: Ο 32χρονος Έλληνας πίσω από το μεγαλύτερο hotel deal της Ιταλίας – Τα 8 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η προσιτή κατοικία
-
Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη το 2026 - Όλα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για επαγγελματίες, μισθωτούς, Δημόσιο
-
Το ανοδικό στοίχημα του 2026 είναι εδώ
-
Ισχυρό ξεκίνημα του 2026 για τα πολύτιμα μέταλλα - "Εκτοξεύεται" το ασήμι, ανοδικά και ο χρυσός
-
Με άλμα το ποδαρικό στο Χρηματιστήριο - Νέο ρεκόρ 16 ετών με τραπεζικό ράλι
-
Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με το καλημέρα στο 2026
-
ΜΕΠΡΗΞΕΣ...
-
Προεκλογική χρονιά (54)
-
FT: Η συνολική αμοιβή της Κριστίν Λαγκάρντ είναι 50% υψηλότερη από αυτήν που αναφέρει η ΕΚΤ (29)
-
Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των φοιτητικών καταλόγων των ΑΕΙ – Διεγράφησαν 308.605 μη ενεργοί φοιτητές (18)
-
Ουκρανία: Το στρατιωτικό επιτελείο αρνείται ότι η επίθεση κατά του καφέ και του ξενοδοχείου στην Χερσώνα έγινε από τις ουκρανικές δυνάμεις (17)
-
Κραν Μοντανά: Aγνοείται 15χρονη Ελληνίδα - Συνεχίζεται η ταυτοποίηση των θυμάτων (14)
-
Το μήνυμα Μπάφετ καθώς παραδίδει τα ηνία: "Η Berkshire έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εδώ για άλλα 100 χρόνια" (11)
-
ΜΕΠΡΗΞΕΣ... (10)
-
Η Ρωσία κατέλαβε το 2025 5.600 τετρ.χλμ. ουκρανικού εδάφους, τη μεγαλύτερη έκταση από το 2022 (7)
-
Άκης Σκέρτσος: Οριστικό τέλος στην ελληνική ιδιαιτερότητα του "αιώνιου φοιτητή" (7)
-
Ταχυμεταφορές: Έξι εταιρείες από τις 738 στο σύνολο συγκεντρώνουν το 70% του τζίρου της αγοράς (7)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ