Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 07-Ιαν-2025 10:31

    Γαλλία: Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

    Για πρώτη φορά στην ιστορία η Γαλλία δανείζεται πιο ακριβά από την Ελλάδα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Επιτάχυνση παρουσίασε ο γαλλικός πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.

    Οι τιμές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 - ταχύτερα από το 1,7% του Νοεμβρίου. Ωστόσο, η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg για επιτάχυνση της τάξης του 1,9%. 

    Τα στοιχεία της Γαλλίας ακολουθούν αυτά της Γερμανίας (2,9%) και της Ισπανίας (2,8%) και δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,4% από 2,2%.

    Όσον αφορά στα επιτόκια, η αγορά εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μειώσεις κατά 0,25%. Με τον πληθωρισμό να έχει υποχωρήσει ραγδαία πέρυσι, οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος άλλες τέσσερις μειώσεις το 2025, στο 2% από το σημερινό 3%. Η πρώτη θα γίνει πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 30 Ιανουαρίου. 

    Μετά τη μείωση του Δεκεμβρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Ντε Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική όσον αφορά στο μέγεθος και στον ρυθμό των μειώσεων.

    Στη Γαλλία, η ενέργεια τροφοδότησε την άνοδο των τιμών, ενώ, στον αντίποδα, οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων μειώθηκαν σε ετήσια βάση. Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Δεκέμβριο στο 2,3%. 

    Η παρατεταμένη πίεση των τιμών και η προοπτική σταδιακής μόνο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση της Γαλλίας, καθώς αγωνίζεται να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. 

    Διαβάστε ακόμη:

    * Γερμανία: Στο 2,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

    * Γάλλος ΥΠΟΙΚ: "Σοβαρή" η κατάσταση του προϋπολογισμού - Στοχεύουμε σε έλλειμμα 5-5,5% το 2025

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ