Συνεχης ενημερωση
"Η καρδιά της Opel σταμάτησε να χτυπάει", είπε με παράπονο στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 ένας εργαζόμενος της Opel στο Μπόχουμ την τελευταία ημέρα λειτουργίας του εργοστασίου. Το τέλος της αυτοκινητοβιομηχανίας με περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στην προβληματική περιοχή του Ρουρ προκάλεσε πριν από δέκα χρόνια οργή και φόβο για το μέλλον. Σήμερα, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό και τεχνολογικό κέντρο με υπερδιπλάσιο αριθμό εργαζομένων.
"Περίπου 6.300 άτομα εργάζονται πλέον σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Μέχρι το 2028 ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 13.000", λέει ο Ραλφ Μάγιερ, διευθύνων σύμβουλος της δημοτικής εταιρείας Bochum Perspektive, η οποία διαχειρίστηκε τη δομική αλλαγή στην περιοχή. "Αυτή τη στιγμή δέχομαι πολυάριθμα ερωτήματα από πόλεις που παράγουν αυτοκίνητα, όπως το Σααρλούι, το Έμντεν, το Όσναμπρυκ και το Ρύσελσχαϊμ, που θέλουν να μάθουν πώς τα έχουμε καταφέρει".
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περνούν κρίση
Η μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο νέος ανταγωνισμός από την Κίνα προκαλούν ανησυχία σε κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Ford και η Volkswagen, καθώς και στους προμηθευτές τους. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 η Opel έκλεισε. Μετά από 52 χρόνια τελείωσε μία εποχή. Μέχρι και 20.000 άνθρωποι εργάζονταν κατά καιρούς στο εργοστάσιο του Μπόχουμ, συναρμολογώντας Kadett, Manta, Astra και Zafira.
Γρήγορα όμως έγιναν αλλαγές. "Στο Μπόχουμ, οι εκσκαφείς έφτασαν κυριολεκτικά την επομένη ημέρα μετά το κλείσιμο", λέει ο Ραλφ Μάγιερ. Η Opel είχε παραχωρήσει στον δήμο για ένα ευρώ μια τεράστια έκταση 70 εκταρίων, η οποία ήταν μολυσμένη από μεταλλευτικές δραστηριότητες, επίσης έδωσε ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση της περιοχής και παραχώρησε μια εταιρεία ανάπτυξης προσωπικού. Στη συνέχεια, οι παλιές εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν και το 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής ενός μεγάλου κέντρου διανομής δεμάτων της DHL, με 600 υπαλλήλους. Το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ, γνωστό σε όλη τη Γερμανία, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο με τους καλά εκπαιδευμένους αποφοίτους του στην ασφάλεια της πληροφορικής. Αυτό ενθάρρυνε τη VW να εγκαταστήσει τη θυγατρική της στον τομέα της πληροφορικής, VW Infotainment, με περίπου 1.200 υπαλλήλους σήμερα. Ακόμα, μεταφέρθηκε η θυγατρική της Bosch στον τομέα της πληροφορικής, Etas, με 350 υπαλλήλους.
Αγαστή συνεργασία
Η βάση για το νέο ξεκίνημα ήταν οι σημαντικές επενδύσεις που προήλθαν όχι μόνο από την Opel, αλλά και από το κράτος. Το 2014 και το 2015, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας προχώρησε σε χρηματοδοτήσεις ύψους περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ. Εξίσου σημαντικό όμως με τα χρήματα ήταν και το γεγονός ότι ο δήμος, το κράτος και το πανεπιστήμιο συνεργάστηκαν αποτελεσματικά από κοινού για αυτό το επιτυχημένο έργο που εξακολουθεί να προσελκύει εταιρείες και οργανισμούς. Το 2027, το Ινστιτούτο Max Planck σχεδιάζει να εγκαταστήσει το τμήμα του για την τεχνολογική ασφάλεια. "Τα έσοδα του Μπόχουμ από τους φόρους που επιβλήθηκαν διπλασιάστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια", λέει ο Ραλφ Μάγιερ. Μήπως είναι μια καλή ιδέα αναπτυξιακού μοντέλου;
Πηγή: Deutsche Welle
-
14:17 Σαουδική Αραβία: Επέκταση στην πρόσβαση στο αλκοόλ πέρα από τους διπλωμάτες
-
14:00 Σουδάν: 23 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό τον προηγούμενο μήνα
-
14:00 Bloomberg: Η αντιπρόταση Ευρώπης και Ουκρανίας στο σχέδιο Τραμπ - Πρώτα εκεχειρία μετά ανταλλαγές εδαφών, ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
-
13:55 Θ. Κοντογεώργης: Mέσα στην εβδομάδα επιστροφή ενοικίου και βασική ενίσχυση τους αγρότες
-
13:31 Κυρ. Πιερρακάκης: Σε ισχύ από αύριο το πακέτο ενισχύσεων - Το συνολικό ύψος ενισχύσεων θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ
-
13:19 Στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ με τους τρομοκράτες από αύριο το υποτιθέμενο "καρτέλ" με επικεφαλής τον Μαδούρο - Τι σημαίνει αυτό
-
13:15 Στ. Παπασταύρου: Η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί τη μέγιστη συναίνεση
-
13:12 Θεσσαλονίκη: Υπό την επήρεια αλκοόλ δύο δεκατετράχρονες στην Καλαμαριά - Στο νοσοκομείο η μία
-
12:59 Reuters: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών στη Βενεζουέλα
-
12:51 Τρεις στους δέκα Έλληνες μιλούν πιο άνετα για τα οικονομικά τους με AI παρά με άνθρωπο
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων
-
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σπάνε ρεκόρ το 2025
-
Ποιοι Ευρωπαίοι δανειολήπτες είναι καλοπληρωτές και ποιοι όχι - Η θέση των Ελλήνων
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις
-
Καθοριστικό το 2026 για το ράλι των εξαγωγών σε φέτα και γιαούρτι
-
Έφτασε στη Γενεύη ο Μ. Ρούμπιο για τις κρίσιμες συνοιμιλίες ΗΠΑ - Ευρώπης - Ουκρανίας για το αμερικανικό σχέδιο
-
Οι τουρίστες προσγειώνονται και τον χειμώνα στην Ελλάδα
-
Το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για δημοσκοπήσεις και "κόμμα Τσίπρα"
-
Ρώσος απεσταλμένος που υπόκειται σε κυρώσεις πίσω από το αμερικανικό σχέδιο των 28 σημείων (23)
-
Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν (7)
-
Οι τουρίστες προσγειώνονται και τον χειμώνα στην Ελλάδα (4)
-
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά –Τι θα γίνει μετά το 2027 (3)
-
Προϋπολογισμός 2026: Ενίσχυση 3,2 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες και ένστολους το 2026 (2)
-
Γερμανία: Αντάρτικο της νεολαίας του CDU κατά Μερτς για τις συντάξεις (2)
-
Νέος κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων στα σούπερ μάρκετ - Στα 2,2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις το 2020-2025 (1)
-
Διαψεύδει "ρωσικό δάκτυλο" πίσω από το σχέδιο των 28 σημειών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
