Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 02-Δεκ-2024 09:42

    Κάζακς (ΕΚΤ): Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια καθώς το πρόβλημα του πληθωρισμού οδεύει προς τη λύση

    Κάζακς: Τα επιτόκια της ΕΚΤ πρέπει να αυξηθούν «σημαντικά» κι άλλο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή είναι σχεδόν υπό έλεγχο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

    "Την επόμενη εβδομάδα έχουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ και κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουμε την απόφαση να μειώσουμε τα επιτόκια", δήλωσε σε συνέντευξη του σε ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λετονίας. "Βλέπουμε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού σύντομα θα τελειώσει και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια", συμπλήρωσε.

    Μια τέτοια κίνηση αναφορικά με τα επιτόκια είναι ευρέως αναμενόμενη εν όψει της συνεδρίασης της 12ης Δεκεμβρίου και θα είναι η τέταρτη στον κύκλο χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Το τι θα ακολουθήσει ωστόσο μετά από αυτό είναι λιγότερο σαφές, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει τις προοπτικές.

    "Φυσικά, η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, φυσικά δεν γνωρίζουμε τα πρώτα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει καθήκοντα. Οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά φαίνεται ότι αυτή κινείται από το χαμηλότερο σημείο της προς τα πάνω", σχολίασε ο Κάζακς.

    Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των πιθανών αμερικανικών εμπορικών δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη "και προς τις δύο κατευθύνσεις".

    "Θα είναι πολύ σημαντικό, νομίζω, να μην πούμε ότι υπάρχει απαραίτητα καθαρή κλίση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση", είπε σε ένα podcast των FT που μεταδόθηκε τη Δευτέρα. "Μπορώ να απαριθμήσω αποπληθωριστικούς παράγοντες, μπορώ να απαριθμήσω κάποιους πληθωριστικούς παράγοντες. Και έπειτα, όταν βάλεις όλα αυτά μαζί, το τι ακριβώς θα συμβεί θα εξαρτηθεί πολύ από την ακριβή ακολουθία των γεγονότων", τόνισε. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ