Κυριακή, 24-Νοε-2024 08:21
Τι ψάχνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στη Μέση Ανατολή

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, πραγματοποιούν εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες. Με βάση επίσης στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές του κλάδου τη χρονιά που πέρασε ενισχύθηκαν σημαντικά στα 2,8 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών αντιστοιχούσαν στο 5,5%.
Το ενδιαφέρον στρέφεται εδώ και καιρό στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η φαρμακοβιομηχανία ELPEN προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.
Την ίδια ώρα, στελέχη της ΠΕΦ πραγματοποιούσαν συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Fahad Aljalajel, παρουσία του Έλληνα υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, όπου συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της υγείας και την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στη Σαουδική Αραβία, μια αγορά με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, εξετάζονται διάφορες μορφές επέκτασης των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών στη χώρα και "οι προοπτικές φαίνονται πολύ ενθαρρυντικές".
Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, λόγω της υψηλής ζήτησης για ποιοτικά φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και της γεωγραφικής εγγύτητας. Η ζήτηση σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ αφορά σε μεγάλο βαθμό σε γενόσημα σκευάσματα, που παράγονται από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Προσθέτουν ακόμη πως οι χώρες της Μέσης Ανατολής παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση λόγω των επενδύσεων που υλοποιούνται σε συστήματα υγείας και της αυξανόμενης ανάγκης για ιατρικές προμήθειες.
Ταυτόχρονα, το δύσκολο τοπίο στην εγχώρια αγορά φαρμάκου- με τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και τις υψηλές αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις, clawback και rebate αντίστοιχα- ευνοεί την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιριών, όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει υψηλής ποιότητας παραγωγικές μονάδες και τεχνογνωσία, ενώ διακρίνεται για την ανταγωνιστικότητα στις τιμές. Αυτό την καθιστά ελκυστική επιλογή για τις χώρες της Μέσης Ανατολής που αναζητούν ποιοτικά αλλά προσιτά φάρμακα, συμπληρώνουν.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας ξεναγήθηκε στο νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ στην Κερατέα, η οποία ήδη εξάγει φάρμακά της στη Σαουδική Αραβία. Κατά την επίσκεψή του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη διεθνή αγορά.
Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN επίσης, που διαθέτει από το 2012 θυγατρική και στη Γερμανία, εστιάζοντας αρχικά στις έξι χώρες του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με τις σημαντικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες χώρες με αντικείμενο την κυκλοφορία φαρμακευτικών προϊόντων ξεκινώντας από τον Καρδιολογικό και Αναπνευστικό τομέα. Οι βασικοί λόγοι που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή είναι η δυναμική της αγοράς μέσω του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής, η προτίμηση επιστημόνων υγείας και ασθενών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, αλλά και το σταθερό πλαίσιο τιμολόγησης και αποζημίωσης.