Σάββατο, 23-Νοε-2024 20:40
Βιλερουά (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τις κινήσεις της Fed

Η χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη Federal Reserve, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
"Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε στην ΕΚΤ μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανεξάρτητες από αυτές της Fed", δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Ouest-France. "Η απόδειξη είναι ότι αρχίσαμε να μειώνουμε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, ενώ η Fed τα μείωσε μόνο τρεις μήνες αργότερα. Με την πτώση του πληθωρισμού, θα μπορούμε να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια", συμείωσε.
Μία αναζωπύρωση του προστατευτισμού, που αναμένεται μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, "πιθανότατα θα σημαίνει περισσότερη πληθωριστική πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερη ανάπτυξη παντού", δήλωσε ο Βιλερουά. Αυτό έχει οδηγήσει οικονομολόγους να θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χαλάρωσης της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.
Ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, ως προς τον Ιανουάριο προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον Ιούνιο και αναμένεται να συνεχίσει να το πράττει στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της.
"Οι τιμές αυξάνονται λιγότερο γρήγορα από τους μισθούς κατά μέσο όρο — αυτό μας επιτρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια", δήλωσε ο Βιλερουά.