Συνεχης ενημερωση

Στη νότιο Γαλλία, στο Montastruc-de-Salies, στην περιοχή της Οξιτανίας, εκεί από όπου ξεκίνησαν πριν από οκτώ ημέρες οι διαδηλώσεις των αγροτών με μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους πήγε χθες ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ πέφτοντας στα "βαθιά νερά" της διαμάχης με τους αγρότες. Σε αγρόκτημα, περιτριγυρισμένος από αγρότες, όρθιος, ακουμπώντας τα χαρτιά του σε μπάλα από σανό, άρχισε να παρουσιάζει τις απόψεις του για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως τα μέτρα που κόμιζε από το Παρίσι. Λίγο πιο μακριά οι πιο εξαγριωμένοι αγρότες συνέχιζαν να αδειάζουν κοπριές και σκουπίδια έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Δύσκολη έως ριψοκίνδυνη η φάση για τον Αττάλ. Η μόνη διέξοδος ήταν να πείσει με τα μέτρα.
Μέτρα Αττάλ
Και άρχισε να τα απαριθμεί: Όχι στην αύξηση των φόρων για το ντίζελ αγροτικής χρήσης, ναι στη μάχη με τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων για δίκαιο εμπόριο, όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός και εκτός Ευρώπης, όχι στην υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου "Μερκοσούρ" με τη νότια Αμερική, το κράτος και οι καντίνες στα σχολεία θα προμηθεύονται μόνο με γαλλικά προϊόντα και τέλος, ναι στο μέγα πρόβλημα απλούστευσης της γραφειοκρατίας για τους αγρότες. Η γαλλική κυβέρνηση ήθελε στην πραγματικότητα να αυξήσει σταδιακά τους φόρους στο γεωργικό ντίζελ μέχρι το 2030, αλλά αυτό τώρα πλέον είναι παρελθόν. Η μεγαλύτερη οργάνωση αγροτών είχε παρουσιάσει έναν κατάλογο 140 αιτημάτων πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεωργίας στο αγρόκτημα. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών ήταν η μείωση της τιμής του αγροτικού ντίζελ, η μείωση της γραφειοκρατίας και οι λιγότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.
Οι αγρότες τον άκουγαν σιωπηλοί χωρίς επεισόδια, ήταν το πρώτο σημαντικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ραντεβού γνωριμίας. Συμφώνησαν με τα μέτρα, του απάντησαν όμως ότι δεν επαρκούν. Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται. Από χθες το βράδυ πάντως άρχισαν να διαλύονται τα πρώτα μπλόκα, έληξε και ο κίνδυνος να κατέβουν και στο Παρίσι με τα τρακτέρ τους. Προφανώς ο Αττάλ έπεισε σε μια πρώτη φάση. Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει και ο πρόεδρος Μακρόν από τις Ινδίες και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αφήσει μόνον τον φωτογενή πρωθυπουργό του με τους αγρότες. Έχουν άλλωστε να προετοιμάσουν και την ιστορική Αγροτική Έκθεσηστις 24 Φεβρουαρίου, που θεωρείται η σημαντικότερη εκδήλωση του αγροτικού κόσμου στη Γαλλία και όπου αποτυπώνεται το κλίμα των αγροτών στη χώρα. Μακροπρόθεσμα πάντως η εμφάνιση Αττάλ "έγραψε" θετικά σε σημείο που δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας που θα ανταγωνιστεί την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Πηγή: Deutsche Welle
-
00:05 Γιατί το "σχέδιο Βενεζουέλα" του Τραμπ δεν θα λειτουργήσει στο Ιράν
-
00:05 Το ραβδί στο σακίδιο
-
00:05 Οι τράπεζες ανεβάζουν βάρος και ρυθμό
-
00:04 Αποχαιρέτα το Διεθνές Δίκαιο που χάνεις
-
00:04 Πράσινη μετάβαση για τους πολίτες, με τους πολίτες
-
00:04 Μπορεί η Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει ο Τραμπ;
-
00:03 Διεθνείς κρίσεις, αποφάσεις και ρίσκο
-
00:02 Ζητάνε διάλογο για τον μονόλογο.. του κράτους
-
00:01 Το Ιράν ξεσηκώνεται
-
11/01 Βόρεια Μακεδονία: Βανδαλισμός στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια-Έντονη αντίδραση της Σόφιας
-
Μ. Καρυστιανού: Δεν θα είναι στο κόμμα ο Φαραντούρης, ποιους άλλους "κόβει" - Ο πιο στενός της συνεργάτης
-
Μπλόκο στα μετρητά και στον χρυσό στην Τουρκία - Νέα μέτρα για τις αποταμιεύσεις
-
Γροιλανδία: Ο Τραμπ ζητά σχέδιο εισβολής, αντιδρά ο στρατός – Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ
-
Πιο πλούσια από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά
-
Οι ΗΠΑ "μπαίνουν" στις κυπριακές στρατιωτικές βάσεις
-
Αλλάζει το επίδομα ανεργίας
-
Ο Τραμπ απειλεί την Κούβα: Δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα ή πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα - Κάντε συμφωνία μαζί μας πριν είναι πολύ αργά
-
Μ. Σάλλας: Αγροτική πολιτική χωρίς διατροφική επάρκεια
-
Όλες οι καραμπόλες από το κόμμα Καρυστιανού
-
Λαϊκή εξέγερση στο Ιράν - Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί - Την Τρίτη οι αποφάσεις Τραμπ
-
Λαϊκή εξέγερση στο Ιράν - Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί - Την Τρίτη οι αποφάσεις Τραμπ (46)
-
Γροιλανδία: Ο Τραμπ ζητά σχέδιο εισβολής, αντιδρά ο στρατός – Σε συναγερμό οι Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ (33)
-
Όλες οι καραμπόλες από το κόμμα Καρυστιανού (26)
-
Μ. Καρυστιανού: Δεν θα είναι στο κόμμα ο Φαραντούρης, ποιους άλλους "κόβει" - Ο πιο στενός της συνεργάτης (21)
-
Τι θέλει στη Γροιλανδία ο Τραμπ (15)
-
Μπλόκο στα μετρητά και στον χρυσό στην Τουρκία - Νέα μέτρα για τις αποταμιεύσεις (8)
-
Κ. Μητσοτάκης: Στο νέο άγριο κόσμο που διαμορφώνεται πυξίδα μας η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο (7)
-
Nέα ψηφιακά όπλα κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιεί το 2026 η ΑΑΔΕ (7)
-
Το Ιράν ξεσηκώνεται (6)
-
Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ