Σάββατο, 27-Ιαν-2024 11:13
Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν - Η φωτιά κατασβέσθηκε, τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΡΩΣΗ 15:00
Το δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda έπιασε φωτιά η οποία έχει πλήρως κατασβεσθεί ενώ δεν αναφέρθηκαν νεκροί ή τραυματίες μετά το πλήγμα που δέχτηκε το πλοίο από πύραυλο των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν την Παρασκευή.
Το πλοίο κατευθύνεται προς ασφαλές λιμάνι, διευκρίνισε η εταιρεία που είχε ναυλώσει το πλοίο το οποίο δέχθηκε επίθεση με πύραυλο κατά πλοίων ο οποίος εκτοξεύθηκε από τις δυνάμεις των Χούθι καθώς έπλεε στον Κόλπο του Άντεν.
Το χρονικό
Ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και άλλα σκάφη παρείχαν βοήθεια μετά το χτύπημα του Marlin Luanda από πύραυλο των Χούθι.
Συγκεκριμένα, το Marlin Luanda με σημαία των Νήσων Μάρσαλ εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ανέφερε ζημιές, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter. Το USS Carney και άλλα πλοία του συνασπισμού παρείχαν βοήθεια στο δεξαμενόπλοιο.
Περίπου οκτώ ώρες αργότερα, ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο των Χούθι που είχε στόχο την Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμος για εκτόξευση, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Ο πύραυλος "αποτελούσε άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή", ανέφερε.
Οι Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει από τις 19 Νοεμβρίου και μετά, σε απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά και πυραύλους εναντίον πλοίων.
Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και έχουν κάνει πολύ μεγαλύτερα και ακριβότερα ταξίδια γύρω από την Αφρική.
Πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων σε όλη την Υεμένη εναντίον των δυνάμεων των Χούθι.
Η τηλεόραση Al-Masira των Χούθι δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο το λιμάνι Ras Issa, τον κύριο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου της Υεμένης.