Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Ιαν-2024 18:00

    Microsoft: Ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της Apple για πρώτη φορά από το 2021

    Microsoft
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.15

    Η Microsoft ξεπέρασε την Apple προσωρινά την Πέμπτη ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο την Πέμπτη, αφού η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone συνεχίζει το ξεκίνημα για το 2024 εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης των προϊόντων της.

    Η μετοχή της Microsoft σημείωσε κέρδη έως και 2% σήμερα, με την κεφαλαιοποίησή της να σκαρφαλώνει στα 2,903 τρισ. δολάρια, αξιοποιώντας το προβάδισμά της στην κούρσα για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που έχει προσελκύσει επενδυτές. Ωστόσο, στη συνέχεια περιορίστηκαν τα κέρδη στο +0,7%, με τη χρηματιστηριακή αξία της Microsoft να πέφτει στα 2,865 τρισ. δολάρια.

    Η Apple σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,9% στις σημερινές συναλλαγές, με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 2,871 τρισ. δολάρια - επομένως για λίγες ώρες έχασε την 1η θέση της πολυτιμότερης εταιρείες στον κόσμο, για να την ανακτήσει στη συνέχεια και η μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών να συνεχίζεται. 

    Η μετοχή της εταιρείας έχει διολισθήσει κατά 3,3% τον Ιανουάριο, ενώ η Microsoft κερδίζει 1,8%.

    "Ήταν αναπόφευκτο ότι η Microsoft θα ξεπερνούσε την Apple, καθώς η Microsoft αναπτύσσεται ταχύτερα και θα επωφεληθεί περισσότερο από την επανάσταση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης", δήλωσε ο αναλυτής της D.A. Davidson, Gil Luria.

    Η πτώση της Apple οφείλεται σε μια σειρά υποβαθμίσεων αξιολόγησης που υποδαύλισαν οι ανησυχίες ότι οι πωλήσεις του iPhone θα μειωθούν περαιτέρω ιδίως στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

    "Η Κίνα θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στις επιδόσεις της Apple τα επόμενα χρόνια", ανέφερε η χρηματιστηριακή Redburn Atlantic σε σημείωμα της την Τετάρτη, επισημαίνοντας τον ανταγωνισμό με τη Huawei και την ένταση στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ που έχουν αυξήσει την πίεση προς την Apple.

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία πρόσθεσε ότι ο κλάδος υπηρεσιών της Apple απειλείται επίσης, παρά τις καλές επιδόσεις του τα τελευταία τρίμηνα, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τους όρους μιας συμφωνίας που καθιστά τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iOS.

    Η μετοχή της Apple, η κεφαλαιοποίηση της οποίας κορυφώθηκε στα 3,081 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Δεκεμβρίου, έκλεισε το 2023 με κέρδη 48%.

    Το ράλι της Microsoft ήταν μεγαλύτερο (+57%) άνοδο 57% χάρη στη σύνδεσή της με την OpenAI, που κατασκευάζει το ChatGPT.

    Από το 2018 η Microsoft έχει πάρει μερικές φορές -προσωρινά όμως- τα σκήπτρα από την Apple ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο - πιο πρόσφατα το 2021, όταν η ανησυχία για τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας έπληξε τη μετοχή της κατασκευάστριας του iPhone.

    Η Wall Street είναι πιο θετική για τη Microsoft. Η εταιρεία δεν έχει καμία σύσταση "sell" και σχεδόν το 90% των χρηματιστηριακών εταιρειών που καλύπτουν την εταιρεία κάνουν τη σύσταση "buy".

    Η Apple έχει δύο αξιολογήσεις "sell" και μόνο τα δύο τρίτα των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία την αξιολογούν ως "buy".

    Η Apple διαπραγματεύεται με μελλοντικό P/E 28x, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της που είναι 19x τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η Microsoft διαπραγματεύεται περίπου 31x τα μελλοντικά κέρδη, πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών που είναι στο 24x.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ