Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 30-Αυγ-2023 07:54

    Επίθεση drones στην Πσκοφ στη Ρωσία - Μαζικό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο

    Επίθεση drones στην Πσκοφ στη Ρωσία - Μαζικό ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08:33

    Τουλάχιστον τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Ιλιούσιν Il-76 υπέστησαν ζημιές σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Ο περιφερειάρχης Μιχαήλ Βετζέρνικοφ ανέφερε λίγη ώρα νωρίτερα μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για να αποκρούσει επίθεση UAVs.

    Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από ρωσικά ΜΜΕ εικονίζουν πυκνό καπνό να υψώνεται από το αεροδρόμιο, ενώ κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για εκρήξεις και πυρά.

    Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο Βνούκοβα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας

    Ο εναέριος χώρος του αεροδρομίου Βνούκοβα, στην περιοχή της Μόσχας, έκλεισε για λίγη ώρα τις πρώτες πρωινές για ακόμη μια φορά εξαιτίας ουκρανικών επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πηγές του στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

    Το αεροδρόμιο επαναλειτουργεί, ενημέρωσε κατόπιν το πρακτορείο.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά του μέσω Telegram ότι καταρρίφθηκαν πέντε ουκρανικά UAVs, τρία στην περιφέρεια Μπριάνσκ (νότια, συνορεύει με την Ουκρανία), ένα στην περιφέρεια Άρλοφ (κεντρικά) και ένα στην Καλούγκα (νότια της περιφέρειας της Μόσχας).

    Νωρίτερα, συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν πως τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Ιλιούσιν Il-76 υπέστησαν ζημιές σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στην πόλη Πσκοφ της βορειοδυτικής Ρωσίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο βρίσκονταν στις φλόγες.

    Εκρήξεις στο Κίεβο

    Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε "μαζική" επίθεση της Ρωσίας με drones και πυραύλους εναντίον του Κιέβου, τη "μεγαλύτερη" που έχει σημειωθεί "από την άνοιξη", σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

    "Δυστυχώς, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών στη συνοικία Σεβτσενκίβσκι του Κιέβου (...) δύο άνθρωποι είναι νεκροί" ενώ "άλλοι τρεις τραυματίστηκαν", ανέφερε ο Σερχίι Πόπκο μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως οι δύο από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

    "Σε κτίριο μη οικιστικής χρήσης" στη συνοικία "βρέθηκαν δυο άνδρες νεκροί", ανέφερε από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ανέφεραν νωρίτερα πως συντρίμμια κατέπεσαν στις συνοικίες Σεβτσενκίβσκι και Νταρνίτσκι του Κιέβου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είχαν σπεύσει επιτόπου.

    "Το Κίεβο δεν είχε γνωρίσει τόσο ισχυρή επίθεση από την άνοιξη. Ο εχθρός εξαπέλυσε μαζική επίθεση (...) με drones και πυραύλους", σύμφωνα με τον κ. Πόπκο, που διευκρίνισε ότι "συνολικά, καταστράφηκαν πάνω από 20 στόχοι" στον αέρα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

    Εξήγησε πως αρχικά έγιναν επιθέσεις με UAVs από "διαφορετικές κατευθύνσεις" και κατόπιν εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS.

    Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι άκουσε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα περί τις 05:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας].

    Τον Μάιο, η Ουκρανία ανακοίνωνε πως απέκρουσε τη "μεγαλύτερη επίθεση με drones" στο Κίεβο "από την έναρξη της εισβολής", με τουλάχιστον 59 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι. Δύο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

    Η Ρωσία κατέστρεψε 4 ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

    Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως αεροσκάφος κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα που μετέφεραν ως και πενήντα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας — η οποία, από την πλευρά της, εξαπέλυσε σειρά νυχτερινών επιθέσεων με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική επικράτεια.

    Περί τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], "αεροσκάφος της αεροπορίας ναυτικού του στόλου της Μαύρης Θάλασσας (...) κατέστρεψε τέσσερα ταχύπλοα" τα οποία μετέφεραν "μονάδες απόβασης των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων", συνολικά "ως και 50" στρατιωτικούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Μέσα στη νύχτα, η αντιαεροπορική άμυνα μπόρεσε εξάλλου να απωθήσει "επιθέσεις του εχθρού με drones (ερχόμενα) από τη θάλασσα", στο επίπεδο του κόλπου της Σεβαστούπολης, της κύριας βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση είναι "υπό έλεγχο".

    Δυνάμεις αποτροπής υποβρύχιων καταστροφών "ολοκλήρωσαν το έργο τους στη ναυτική ζώνη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό ή τον τύπο των στόχων που καταστράφηκαν", σημείωσε ο κ. Ραζβαζάγεφ μέσω Telegram.

    Την περασμένη Πέμπτη, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως διεξήγαγε σπάνια επιτυχή επιχείρηση καταδρομέων στη χερσόνησο της Κριμαίας, που σύμφωνα με το Κίεβο σκότωσαν Ρώσους στρατιωτικούς, ύψωσαν την ουκρανική σημαία και αποχώρησαν χωρίς απώλειες, επιχείρηση κυρίως συμβολικής σημασίας στη χερσόνησο που η Μόσχα θεωρεί απαραβίαστη, την ημέρα της ουκρανικής ανεξαρτησίας.

    Κατά τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, οι καταδρομείς αυτοί πήγαν στη δυτική Κριμαία διά θαλάσσης.

    Την 22η Αυγούστου, η Ρωσία ανακοίνωνε πως "καταστράφηκε" ταχύπλοο που μετέφερε μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο Φιδονήσι, καθώς και πλοίο "αναγνώρισης" σε περιοχή όπου βρίσκονται "ρωσικές εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου" στη Μαύρη Θάλασσα.

    Καθημερινές επιδρομές

    Σε άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας, καταστράφηκαν αρκετά ακόμη ουκρανικά drones, σύμφωνα με τη Μόσχα, ανάμεσά τους κάποια που πετούσαν προς την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

    Ένα καταστράφηκε στην περιοχή Ρούσκι της περιφέρειας της Μόσχας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε ζημιές, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

    Στις περιφέρειες Καλούγκα και Ριάζαν, που γειτονεύουν με αυτή της Μόσχας, καταρρίφθηκαν αντίστοιχα ένα και δύο UAVs, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

    Ακόμη, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταρρίφθηκαν τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Μπριάνσκ, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Δεν υπήρξαν θύματα, ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντρ Μπογκαμάς, που εκφράστηκε μέσω Telegram.

    Στην περιφέρεια Άριολ (δυτικά), το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέρριψε ένα drone, ενώ ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για δύο.

    Οι ουκρανικές επιδρομές με drones στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και πλέον είναι πρακτικά καθημερινές, έχουν στόχους κυρίως τη Μόσχα, 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών, και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, με φόντο την αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου.

    Χθες Τρίτη, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν απέτρεψαν τέτοιες επιθέσεις στις περιφέρειες Τούλα και Μπιέλγκοροντ (δυτικά).

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφραζε στα τέλη Ιουλίου την ικανοποίησή του διότι ο πόλεμος πλέον "φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ