Τρίτη, 01-Αυγ-2023 16:28
Κύπρος: Ρεπουμπλικανός βουλευτής ετοιμάζεται να επισκεφθεί το ψευδοκράτος
Οι πληροφορίες για επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Πιτ Σέσσιονς έχει σημάνει διπλωματικό συναγερμό, γιατί μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε μη επίσημο ταξίδι, πλην όμως αποτελεί μια πράξη η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προωθήσει περαιτέρω την πολιτική αναβάθμιση του καθεστώτος.
Σε αντίθεση με τον Σέσσιονς ο βουλευτής Νταν Νιούχαουζ, ο οποίος επίσης προγραμμάτιζε να βρεθεί το ψευδοκράτος ματαίωσε το ταξίδι, κατόπιν αντιδράσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσαν την κινητοποίηση του υπουργείου εξωτερικών και των κυπριακών διπλωματικών αρχών στην Ουάσιγκτον και ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τους δυο Αμερικανούς βουλευτές.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί αποστάσεις από τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, Πιτ Σέσσιονς, ο οποίος προγραμματίζει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα με απευθείας πτήση από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτή την επίσκεψη και πως πρόκειται για μη επίσημο ταξίδι. Ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει τις προθέσεις του Σέσσιονς για ιδιωτική επίσκεψη και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στο γραφείο του βουλευτή.
Τόσο ο Σέσσιονς, όσο και ο Νιούχαουζ είναι μέλη της αρμόδιας για θέματα Τουρκίας ομάδας στην αμερικανική βουλή, ενώ ο Πιτ Σέσσιονς, διετέλεσε και πρόεδρός της. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα ταξιδεύσει στα κατεχόμενα και δεν έδειξε διατεθειμένος να ακυρώσει την κάθοδο του στα κατεχόμενα μέσω Τύμπου. Αντιθέτως, ο έτερος ρεπουμπλικάνος βουλευτής μέσω του γραφείου του δήλωσε άγνοια για τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Η άρνηση του ενός εκ των δυο να διαψεύσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσε έντονη αντίδραση και κύκλους συναδέλφων του αλλά και στην αμερικανική γερουσία.
O βουλευτής Πιτ Σέσσιονς, από το Τέξας, τον Σεπτέμβριο του 2021 συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουρούλογλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το γραφείο του Ερτουρούλογλου πέραν του Σέσσιονς είχε επίσης συνάντηση με τον Στιβ Σιάμποτ. Όπως αναφέρθηκε κατά τις συναντήσεις ο Ερτουρούλογλου εξήγησε στους συνομιλητές του το Κυπριακό και την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος για κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς στην Κύπρο.
Για το ζήτημα ενήμερη είναι και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, η οποία υπογραμμίζει ότι εάν τελικά η επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα είναι καθαρά προσωπικής φύσεως και δεν θα έχει καμία πολιτική χροιά.
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε εάν το θέμα με τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στέλνει λανθασμένα μηνύματα. Είπε ότι "είναι καταδικαστέα η επίσκεψη, δεν το συζητώ, θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό".