Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Μαϊ-2023 17:08

    Κασκάρι (Fed): Δεν υπάρχουν ενδείξεις κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών

    Κασκάρι (Fed): Δεν υπάρχουν ενδείξεις κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ακόμα εξαιρετικά υψηλός και μακριά από το στόχο της Fed του 2%, τόνισε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Μινεάπολις Νιλ Κασκάρι, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που θα έχει η τραπεζική κρίση στην αμερικανική οικονομία, οι οποίες βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "έχουμε δει κάποια χαλάρωση των πιέσεων στους μισθούς, αλλά τα δεδομένα παραμένουν αρκετά μικτά".

    Σύμφωνα με τον Νιλ Κασκάρι, αν ωστόσο ο πληθωρισμός φανεί να είναι πιο "εμπεδωμένος" τα επιτόκια της Fed θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Παρά το σημαντικά αυξημένο κόστος δανεισμού πάντως, ο αξιωματούχος της Fed ανέφερε ότι δεν βλέπει "στοιχεία κατάρρευσης των καταναλωτικών δαπανών, ή επιβράδυνσης του κλάδου των υπηρεσιών στην οικονομία".

    Κατά τα άλλα εκτίμησε ότι αν οι αγορές δικαιωθούν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γρήγορα και σε αυτή την περίπτωση προφανώς τα επιτόκια θα ομαλοποιηθούν. 

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πάντως, "ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά έχει φανεί καταραμένα επίμονος". Προέβλεψε όμως ότι "όταν περάσει η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού, θα σταθεροποιηθούμε πάλι στο περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και μειωμένων επιτοκίων".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ