Τετάρτη, 19-Απρ-2023 11:50
Fox News: Κατέληξε σε διακανονισμό-μαμούθ ύψους $787,5 εκατ. με την Dominion

Σε διακανονισμό κατέληξε το Fox News με την Dominion Voting Systems Inc. με το κανάλι του Ρούπερτ Μέρντοχ να συμφωνεί να καταβάλει το ποσό μαμούθ των $787,5 εκατ. προκειμένου να αποφύγει τη συνέχιση της δίκης που θα μπορούσε να φέρει στην επιφάνεια δύσκολες και επώδυνες λεπτομέρειες για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοι του κατηγόρησαν την εταιρεία με έδρα το Ντένβερ ότι νόθευσε τις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Τζο Μπάιντεν.
Η Dominion μήνυσε το Fox για συκοφαντία, ζητώντας συνολικά $1,6 δισ. αλλά τελικά αποφάσισε να συμβιβαστεί για σχεδόν το μισό ποσό την Τρίτη, λίγο πριν τις αρχικές δηλώσεις των συνηγόρων σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dominion, John Poulos έκανε λόγο για "ιστορικό" συμβιβασμό. "Το Fox παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για την Dominion που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην εταιρεία, στους εργαζόμενους και τους πελάτες μας", ανέφερε σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα. "Η προσήλωση των μίντια στην αλήθεια είναι ουσιώδης για τη δημοκρατία μας", πρόσθεσε.
Στο επίκεντρο της μήνυσης ήταν αν το Fox είχε ευθύνη για τη μετάδοση των ψευδών ισχυρισμών ότι τα συστήματα της Dominion για την καταμέτρηση των ψήφων χρησιμοποιήθηκαν για να χειραγωγηθούν οι προεδρικές εκλογές υπέρ του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.
Με την επίτευξη του συμβιβασμού το Fox News θα αποφύγει τη διαδικασία να δει υψηλόβαθμα στελέχη του - μεταξύ των οποίων και ο Ρούπερτ Μέρντοχ - αλλά και δημοσιογράφους και παρουσιαστές του δικτύου να καταθέτουν στο δικαστήριο και να υποβάλλονται σε δύσκολες ερωτήσεις.
"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε φτάσει σε διακανονισμό της διαφοράς μας με την Dominion Voting Systems", αναφέρει το δίκτυο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. "Αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με την Dominion είναι ψευδείς. Αυτός ο διακανονισμός αντανακλά τη συνεχή δέσμευση της FOX στα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα. Ελπίζουμε ότι η απόφασή μας να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με την Dominion φιλικά, αντί εν μέσω οξύτητας που θα έφερνε μια διχαστική δίκη, θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει από αυτά τα ζητήματα".