Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 02-Απρ-2023 10:11

    Ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τη θέση του εν μέσω πετρελαϊκής αναταραχής λόγω τραπεζικής κρίσης

    OPEC: Ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, παρά την Όμικρον
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο ΟΠΕΚ+ εξακολουθεί να διαπιστώνει ότι η καλύτερη απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα της αγοράς πετρελαίου είναι να κρατήσει τη θέση του, αναφέρει το Bloomberg.


    Όταν η τραπεζική κρίση του περασμένου μήνα παρέσυρε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του αργού σε χαμηλό 15 μηνών κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν ότι η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της θα μπορούσαν να παρέμβουν με νέες περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν την αγορά.

    Όμως, παρ' όλες τις αναταραχές, ο ΟΠΕΚ+ δείχνει κάθε σημάδι ότι θα παραμείνει ήρεμος. Οι Σαουδάραβες έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ο συνασπισμός των 23 χωρών θα πρέπει να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα παραγωγής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι αντιπρόσωποι προβλέπουν ότι, όταν τα βασικά μέλη πραγματοποιήσουν συνεδρίαση παρακολούθησης τη Δευτέρα, δεν θα προβούν σε καμία προσαρμογή.

    Οι φόβοι σχετικά με τη χρηματοπιστωτική μετάδοση υποχωρούν και το ενδιαφέρον επιστρέφει και πάλι στην αναζωπύρωση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στη ρωσική παραγωγή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό ανέκαμψαν απότομα σε σχεδόν 80 δολάρια το βαρέλι, ενισχύοντας τα έσοδα του Ριάντ και των συμμάχων του.

    "Ο ΟΠΕΚ μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές όταν αισθάνεται ότι υπάρχει υπερπροσφορά", δήλωσε ο Mάρκο Ντουνάντ, διευθύνων σύμβουλος της Mercuria Energy, εταιρείας εμπορίας εμπορευμάτων. Αλλά "είναι πιο πιθανό ότι μόλις το ξεπεράσουμε αυτό, θα δούμε την αγορά να ανεβαίνει ξανά".

    Οι προοπτικές της αγοράς πετρελαίου που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του παραμένουν θολές.

    Η εμπιστοσύνη ότι οι τιμές θα επέστρεφαν στα 100 δολάρια το βαρέλι, η οποία ήταν ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία πετρελαίου στις αρχές του έτους, έχει εξασθενήσει καθώς οι ρωσικές εξαγωγές αποδεικνύονται ανθεκτικές απέναντι στις διεθνείς κυρώσεις. Φαίνεται ότι η παγκόσμια προσφορά θα είναι πλεονασματική αυτό το τρίμηνο.

    Ο μέτριος νέος στόχος της Κίνας για οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5% έχει επίσης μειώσει την αισιοδοξία των επενδυτών πετρελαίου. Ακόμη και η Goldman Sachs Group Inc. , ίσως ο πιο ενθουσιώδης ταύρος του αργού στη Wall Street, έχει μειώσει τις προβλέψεις για επιστροφή σε τριψήφια ποσοστά φέτος.

    Ο απόηχος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η διάλυση της Credit Suisse Group AG συσκότισαν περαιτέρω τις προοπτικές του αργού.

    Δοκιμή της αποφασιστικότητας


    Υπήρξαν εικασίες ότι η πτώση των τιμών θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι στόχοι παραγωγής που καθορίστηκαν όταν ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή στα τέλη του 2022 είναι "εδώ για να μείνουν για το υπόλοιπο του έτους, περίοδος"

    Οι προβλέψεις αυτές μειώθηκαν εν μέσω της επακόλουθης ανάκαμψης του αργού.

    "Η ηγεσία του ΟΠΕΚ είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσει την επιλογή της πρόσθετης μείωσης" την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets LLC. "Αλλά δεν βλέπουμε τον όμιλο να παραμένει στον αυτόματο πιλότο μέχρι το τέλος του έτους, αν το πετρέλαιο πέσει σε νέα πτώση".

    Κορυφαίοι έμποροι πετρελαίου, όπως η Trafigura και η Gunvor, δεν αναμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Μάλιστα, προβλέπουν ράλι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η Κίνα βγαίνει πλήρως από τα χρόνια αποκλεισμού του Covid. Η Goldman Sachs, αν και χαλάρωσε τις αρχικές της προσδοκίες για τις τιμές, διπλασίασε τις εκκλήσεις για μια έκρηξη των εμπορευμάτων.

    Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει σε τροχιά αύξησης κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος στο ρεκόρ των 102 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, μετατοπίζοντας την αγορά σε έλλειμμα αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας στο Παρίσι.

    Οι εύρωστες προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου έρχονται παράλληλα με μια συμπίεση των παγκόσμιων προμηθειών.

    Η Ρωσία, μέλος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 500. 000 βαρέλια ημερησίως αυτόν τον μήνα σε αντίποινα για τις κυρώσεις και υποσχέθηκε να διατηρήσει τη μείωση μέχρι τον Ιούνιο. Τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν απαγορεύσει τα ρωσικά βαρέλια και παρέχουν υπηρεσίες διευκόλυνσης μόνο σε χώρες που αγοράζουν φορτία για λιγότερο από 60 δολάρια το βαρέλι.

    Ενώ η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας έχει μέχρι στιγμής αψηφήσει τις προβλέψεις για κατάρρευση, εκτρέποντας τις ροές αργού πετρελαίου στην Ασία, υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμπόριο επιβραδύνεται, με φορτία καυσίμων να επιπλέουν αδρανή στις ακτές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

    Περαιτέρω διαταραχή γίνεται αισθητή στο Ιράκ, μέλος του ΟΠΕΚ. Μια ανανεωμένη νομική διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και της βόρειας κουρδικής περιοχής της χώρας εμποδίζει περίπου 400. 000 βαρέλια την ημέρα που κανονικά θα περνούσαν μέσω Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.

    Όταν ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάσει στις αρχές Ιουνίου για να επανεξετάσει τα επίπεδα παραγωγής για το δεύτερο εξάμηνο, μπορεί να έχει την ευκαιρία να ανοίξει τις στρόφιγγες. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί είναι πιθανό να διατηρήσουν μια στάση αναμονής, σύμφωνα με τον Bob McNally, πρόεδρο της Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

    "Υποψιάζομαι ότι θα έχουν το κεφάλι τους κάτω και τα μάτια τους ανοιχτά", δήλωσε ο Μακ Νάλι.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ