Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 12:27

  Bloomberg: Οι επιχυχίες Σουνάκ δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν τις εκλογικές προοπτικές των Συντηρητικών

  Bloomberg: Οι επιχυχίες Σουνάκ δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν τις εκλογικές προοπτικές των Συντηρητικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόσφατη σειρά επιτυχιών του Ρίσι Σουνάκ δεν είναι αρκετή για να ανατρέψει τις εκλογικές προοπτικές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ανησυχούν οι ίδιοι οι συνεργάτες του, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βλέπει τις επιδόσεις του τις τελευταίες εβδομάδες ως μια γεύση του τι μπορεί να επιτύχει: την ήρεμη και ικανή υλοποίηση πολιτικών από το Brexit, τον προϋπολογισμό και τη μετανάστευση, μέχρι το αμυντικό σύμφωνο Aukus, την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και την καλλιέργεια της ενεργειακής ασφάλειας.

  Αλλά όσο ικανός κι αν φαίνεται ο Σουνάκ, έχει επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό μειονέκτημα στην κάλπη: Το ρεκόρ των Συντηρητικών στην κυβέρνηση από το 2010, που ηγήθηκε σε αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, ένα διχαστικό εθνικό δημοψήφισμα και την αποτυχία να αποκτήσει τον έλεγχο σε θέματα που αφορούν τους απλούς Βρετανούς, όπως η εγκληματικότητα και η υγειονομική περίθαλψη. 

  Και αυτό ενώ οι τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο και οι εθνικές εκλογές αναμένονται το επόμενο έτος.

  Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε ότι ο Σούνακ μπορεί να αποδώσει όσο καλά θέλει, αλλά εξακολουθεί να κουβαλάει το μεγάλο βάρος του κόμματός του. Ένας άλλος είπε ότι οι πρόσφατοι θρίαμβοι της πολιτικής εξυπηρετούσαν μόνο το να βάλουν τους Συντηρητικούς σε τροχιά "καλής" ήττας και όχι κατακλυσμιαίας κατολίσθησης έναντι των Εργατικών.

  Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις το επιβεβαιώνουν αυτό. Μια έρευνα της YouGov αυτή την εβδομάδα έδινε στους Εργατικούς προβάδισμα 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών. Αν και αυτό είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το ρεκόρ των 37 μονάδων διαφορά που απολάμβαναν στις τελευταίες ημέρες της βραχύβιας κυβέρνησης της Λιζ Τρας τον Οκτώβριο, εξακολουθεί να δείχνει μια σημαντική ήττα των Τόρις στις επόμενες γενικές εκλογές.

  Το αντισυντηρητικό συναίσθημα είναι τόσο ισχυρό που το κόμμα έχει ανώτατο όριο υποστήριξης από το κοινό περίπου 30%, σύμφωνα με έναν στρατηγικό σύμβουλο των Εργατικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει την έρευνα της αντιπολίτευσης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ενώ οι πολιτικές του Σάνιακ σε θέματα όπως η κρίση των μικρών σκαφών μπορεί να είναι δημοφιλείς, η γενική αίσθηση είναι ότι οι άνθρωποι έχουν απλώς βαρεθεί τους Συντηρητικούς.

  Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι έχουν μια δολοφονική απάντηση στη στρατηγική του Σούνακ να θέτει τις προσωπικές του επιδόσεις στο επίκεντρο: ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα είχε 13 χρόνια για να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί απλώς να νίπτει τας χείρας του για τα πεπραγμένα τους στην εξουσία.

  Είναι μια επίθεση που η αντιπολίτευση ασκεί με μια μονότονη κανονικότητα που είναι πιθανό να συνεχιστεί.

  "Αυτό που παρέδωσαν στη χώρα μας μετά από 13 χρόνια στην εξουσία δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά καλό", δήλωσε την Τετάρτη ο ηγέτης των Εργατικών Κερ Στάρμερ, καθώς ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του για τις τοπικές εκλογές.

  Η ώθηση του Σάνακ στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας ήταν "πολύ λίγη και πολύ αργά", διότι "σε 13 χρόνια οι Συντηρητικοί αποδεκάτισαν την αστυνόμευση της γειτονιάς", δήλωσε τη Δευτέρα η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ. Η αναπληρώτρια ηγέτης Άντζελα Ρέινερ απάντησε στο ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης την Πέμπτη με ένα tweet τεσσάρων λέξεων που αναφερόταν στη θητεία τους.

  Για να ενισχύσουν το μήνυμα, οι spin doctors των Εργατικών έστειλαν στους δημοσιογράφους 11 δελτία τύπου τις τελευταίες επτά ημέρες που περιείχαν τις λέξεις "13 χρόνια".

  Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για την ιδέα ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου του, δήλωσε ο Ρομπ Φορντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. 

  "Οι Εργατικοί κατέβηκαν με το "13 χαμένα χρόνια" το 1964", δήλωσε στο Bloomberg, ενώ "οι Συντηρητικοί εκτόπισαν τους Νέους Εργατικούς μετά από 13 χρόνια το 2010 και οι Εργατικοί ήλπιζαν ότι 13 χρόνια θα ήταν το 1992, μόνο που ο Τζον Μέιτζορ χάλασε τη διασκέδαση".

  Η νίκη του Μέιτζορ δίνει στους Εργατικούς λόγους για προσοχή. Ορισμένοι βουλευτές και στελέχη των Εργατικών αρχίζουν να αγχώνονται ότι εάν το αφήγημα του Μαρτίου με τις σχετικά επιτυχημένες κυβερνητικές ανακοινώσεις επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι γενικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά απ' ό,τι φαίνεται σήμερα πιθανό.

  Ένας βουλευτής των Εργατικών δήλωσε ότι η στρατηγική του Στάρμερ ήταν να μιμηθεί την προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ εναντίον του Ντόναλτ Τραμπ το 2020, λέγοντας ουσιαστικά στους ψηφοφόρους: Μπορεί να είμαι βαρετός, αλλά τουλάχιστον δεν είμαι ο άλλος. 

  Αλλά ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Μπόρις Τζόνσον ή η Λιζ Τρας, υποστήριξε ο βουλευτής, απέναντι στον Σουνάκ το χάσμα είναι λιγότερο σαφές. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Στάρμερ έχουν τον αέρα τεχνοκρατών που προσανατολίζονται στις λεπτομέρειες.

  Ένας αξιωματούχος των Εργατικών προέβλεψε ότι αν οι δημοσκοπήσεις μειωθούν ή οι τοπικές εκλογές του Μαΐου δεν επιφέρουν συντριπτική ήττα για τους Συντηρητικούς, ο Στάρμερ θα αντιμετωπίσει πίεση να προσφέρει μια πολύ πιο φιλόδοξη πρόταση. 

  Ένας άλλος είπε ότι οι Τόρις ήταν καλοί στο να παρουσιάζουν κάθε νέο ηγέτη ως μια νέα αρχή και οι Εργατικοί στοχεύουν να συνδέσουν τον Σούνακ με τα πεπραγμένα του Τζόνσον και του Τρας. Ένας τρίτος είπε ότι ο Στάρμερ θα πρέπει να δείξει ότι έχει περισσότερο ένστικτο "δολοφόνου".

  Παρά το γεγονός ότι ο Σούνακ επανέφερε έναν βαθμό ηρεμίας στην κυβέρνηση, υπήρξε κάποια απογοήτευση στο υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα για τις ανακοινώσεις σχετικά με την εγκληματικότητα και την ενέργεια που απομακρύνθηκαν από την οδηγία του πρωθυπουργού να επικεντρωθεί σαν λέιζερ σε πέντε βασικές δεσμεύσεις για την οικονομία, τη μετανάστευση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένας υπουργός περιέγραψε την απαγόρευση του οξειδίου του αζώτου ως μικρή υπόθεση, όταν οι βιαστές και οι έμποροι ηρωίνης στην εκλογική τους περιφέρεια μένουν ατιμώρητοι. 

  Ο Σουνάκ πραγματοποίησε μια συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων με τους ψηφοφόρους σχετικά με την αντικοινωνική συμπεριφορά. Αρκετοί του είπαν ότι η αστυνομία αποτυγχάνει να διερευνήσει σοβαρά εγκλήματα επί των ημερών των Συντηρητικών. Ένας κυβερνητικός σύμβουλος δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή αποτύπωσε το πρόβλημα του Σουνάκ: εντοπίζει σωστά τα θέματα για τα οποία οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι, αλλά ο λόγος που είναι αναστατωμένοι είναι ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών είχαν κακές επιδόσεις.

  Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που έρχονται στην πορεία. Μια έκθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκφοβισμού εναντίον του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντόμινικ Ράαμπ είναι πιθανό να φτάσει μετά το Πάσχα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν. Κάποιοι στην κυβέρνηση αναμένουν ότι θα πρέπει να παραιτηθεί, ρίχνοντας την κυβέρνηση του Σουνάκ σε μεγαλύτερο πολιτικό δράμα ενδεχομένως λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές των Τόρις επιμένουν ότι δεν περιμένουν να αρχίσουν να μειώνονται οι δημοσκοπήσεις πριν από το τέλος του έτους, όταν ο πληθωρισμός θα έχει μειωθεί και οι πέντε βασικές υποσχέσεις του Σούνακ θα έχουν την ευκαιρία να έχουν απήχηση στους ψηφοφόρους.

  Το σχέδιο αυτό βασίζεται στο ότι δεν θα πάει τίποτα απολύτως στραβά, πράγμα δύσκολο δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας της πολιτικής των Τόρις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ