Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 13:03

    Ρωσική "επίθεση γοητείας": Η Μόσχα ενισχύει την επιρροή της στον αναπτυσσόμενο κόσμο

    Προπαγανδα Πουτιν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου αυξάνεται καθώς η ρωσική προπαγάνδα και οι διπλωματικές ενέργειες ενισχύονται, με τη Δύση να αποτυγχάνει να αντικρούσει το αφήγημα της Μόσχας, αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

    Έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι η υποστήριξη προς τη Ρωσία αυξήθηκε στο έτος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς η Μόσχα έχει ενισχύσει τη διπλωματική της "επίθεση γοητείας" σε προηγουμένως ουδέτερες γεωπολιτικά χώρες.

    Αξιολογώντας την εφαρμογή των κυρώσεων από τις χώρες, τα μοτίβα ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη, τις εγχώριες πολιτικές τάσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις μαζί με τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς  και ιστορικούς δεσμούς , το EIU παρατήρησε μια σημαντική αύξηση χωρών που κλίνουν πλέον προς τη Ρωσία, ειδικότερα από 29 σε 35 χώρες πλέον σήμερα.

    "Η Κίνα παραμένει η πιο σημαντική χώρα σε αυτή την κατηγορία, αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως η Νότια Αφρική, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο) έχουν επίσης ενταχθεί σε αυτή τη λίστα, η οποία αντιπροσωπεύει το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού", ανέφερε το EIU, προσθέτοντας ότι αυτή η τάση δείχνει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς.

    Ενώ η Νότια Αφρική προκάλεσε αντιδράσεις τον Φεβρουάριο με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Ρωσία και την Κίνα στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η υπουργός Εξωτερικών , Ναλέντι Πάντορ, δήλωσε ότι "η τεράστια μεταφορά όπλων" από τη Δύση στην Ουκρανία έχει αλλάξει την οπτική της χώρας ενώ επίσης εξήρε την "αυξανόμενη οικονομική διμερή σχέση" με τη Ρωσία.

    Το EIU ανέφερε ότι ο αριθμός των ουδέτερων χωρών αυξήθηκε από 32 σε 35, αντιπροσωπεύοντας το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού.

    "Μερικές χώρες που έκλιναν προηγουμένως προς τη Δύση, όπως οι Κολομβία, Τουρκία και Κατάρ, έχουν μπει σε αυτή τη λίστα (σ.σ. των ουδέτερων χωρών) καθώς οι κυβερνήσεις τους θέλουν να επωφεληθούν των οικονομικών οφελών και από τις δύο πλευρές", ανέφερε το EIU. "Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα ενισχύουν τις προσπάθειες προσέλκυσης των χωρών αυτών".

    Συγκριτικά, ο αριθμός των χωρών που καταδικάζουν ενεργά τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία υποχώρησε στις 122 από τις 131. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις χώρες που κλίνουν προς τη Δύση αντιπροσωπεύουν το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού, επιδεικνύοντας "ισχυρή συνεργασία ως προς τις κυρώσεις", μαζί με σταθερή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ανέφερε η έκθεση.

    Σημειώνεται, ότι αυτό το μπλοκ αντιπροσωπεύει επίσης μόλις λιγότερο του 68% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναδεικνύοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των δυτικών οικονομιών και του Παγκόσμιου Νότου.

    "Η ρωσική προπαγάνδα στις αναπτυσσόμενες χώρες λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, ενισχύοντας τη δυσαρέσκεια κατά των πρώην αποικιοκρατικών χωρών, και θα έλεγα ότι τροφοδοτεί επίσης την ιδέα ότι οι δυτικές κυρώσεις ενισχύουν την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες", δήλωσε στο CNBC η Agathe Demarais, υψηλόβαθμο στέλεχος του EIU. "Προφανώς αυτό δεν ισχύει, αλλά νομίζω ότι λειτουργεί πολύ πετυχημένα με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδας", σημείωσε.

    Η Damarais ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Νότος βλέπει μια "υποκρισία" στις δυτικές καταδίκες εις βάρος της Ρωσίας, δεδομένης της προϊστορίας των δυτικών στρατιωτικών παρεμβάσεων, ένα συναίσθημα που η Μόσχα έχει προσπαθήσει να τονώσει προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

    Πολλοί στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες θεωρούν την ιδέα ότι η Ρωσία είναι μια "ελκυστική" χώρα για κάποιες χώρες στον Παγκόσμιο Νότο ως "αδύναμη", υποτιμώντας τη ρωσική ρητορική και τον ρόλο της ως "σωτήρα".

    Η Ρωσία και η Κίνα παρουσιάζονται όλο και περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες ως εναλλακτικοί οικονομικοί και στρατιωτικοί εταίροι έναντι της Δύσης, δεδομένου ότι καμία από τις δύο δεν θα έχει απαιτήσεις πάνω σε ζητήματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα ή δημοκρατία στο πλαίσιο των δημοκρατικών σχέσεων.

    Η αντιμετώπιση της οργανωμένης ρωσικής προπαγάνδας χρειάζεται πρώτα την αναγνώριση του προβλήματος και τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, σημείωσε η Damarais. "Νομίζω ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τις κυρώσεις, το πώς λειτουργούν, τι στόχο έχουν κλπ, με τη Ρωσία φυσικά να το χρησιμοποιεί αυτό προς όφελός της. Αυτό θα αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη τάση και δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει κάποια άμεση μαγική λύση".

    Μια περιφερειακή διαμάχη

    Η μεγαλύτερη οικονομία και η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που βρισκόταν στη λίστα των "ουδέτερων" χωρών του EIU ήταν η Ινδία, αλλά η Μόσχα ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά 22 φορές πέρσι.

    Στο πρόσφατο γεωπολιτικό φόρουμ Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε γέλια στους παρευρισκόμενους όταν υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία "ξεκίνησε εναντίον" της Ρωσίας. 

    Ωστόσο, έλαβε υποστηρικτικό χειροκρότημα όταν κατήγγειλε την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα της Δύσης, καθώς αναφέρθηκε στην εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές παρεμβάσεις. Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης τη ρητορική του Κρεμλίνου ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για τις έλλειψη σιτηρών που βιώνουν οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του πολέμου.

    Η Rachel Rizzo, ανώτερη συνεργάτης του Atlantic Council’s Europe Center, βρισκόταν στο ακροατήριο και δήλωσε στο CNBC ότι η αντίληψη για τον πόλεμο ήταν εντελώς διαφορετική στην Ινδία.

    "Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη το επίκεντρο των πολιτικών μας αποφάσεων και συζητήσεων, αλλά όταν μιλάς με ανθρώπους που δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, γίνεται σαφές ότι η σύγκρουση είναι σε μεγάλο βαθμό περιφερειακή και ένα πολύ μικρότερο μέρος ενός ευρύτερου παζλ", δήλωσε η Rizzo στο CNBC.

    Η ίδια υποστήριξε επίσης ότι είναι υπερβολικά απλουστευτικό να αποδίδεται η αλλαγή στάσης χωρών κυρίως στη ρωσική προπαγάνδα, καθώς κάτι τέτοιο υποτιμά τη δράση και τα συμφέροντα των χωρών. Το να αποφασίσει μια χώρα να εισάγει ρωσική ενέργεια ή το γεγονός ότι ο πληθυσμός μιας χώρας μπορεί να έχει σε μεγάλο βαθμό φιλορωσικά αισθήματα, δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα ρωσικής προπαγάνδας, τόνισε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ