Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 15:10

    Τουρκία: Στις 9.500 λίρες το όριο πείνας μιας οικογένειας με τον κατώτατο μισθό στις 8.500 λίρες

    26735159
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα για το όριο πείνας και φτώχειας που εκπόνησε η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Τουρκίας (Türk-İş), οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,76% σε μηνιαία βάση και κατά 94,62% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

    Η μηνιαία δαπάνη για φαγητό (όριο πείνας) που απαιτείται από μια τετραμελή οικογένεια για μια υγιεινή, ισορροπημένη και επαρκή διατροφή είναι 9.591 λίρες. Το συνολικό ποσό (όριο φτώχειας) των δαπανών διατροφής και άλλων υποχρεωτικών μηνιαίων δαπανών για ένδυση, στέγαση (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, καύσιμα), μεταφορές, εκπαίδευση, υγεία και παρόμοιες ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας ανήλθε στις 31.241 λίρες. 

    Το μηνιαίο κόστος ζωής για έναν άγαμο υπάλληλο ήταν 12 χιλιάδες 459 λίρες. 

    Την ίδια ώρα ο κατώτατος καθαρός μισθός στην Τουρκία ανέρχεται σε 8.506,8 λίρες, μετά από την αύξηση που επέβαλε προσφάτως, προεκλογικώς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, στο άκουσμα των νέων αριθμών και έχοντας στο μυαλό του ότι σε 1,5 μήνα έρχονται οι κάλπες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι τον Ιούλιο έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και για να δελεάσει τους ψηφοφόρους, αλλά και να θέσει προ τετελεσμένου την αντιπολίτευση σε περίπτωση που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κερδίσει την προεδρία.

    Στην έκθεση φαίνεται ότι ο δίμηνος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού των τροφίμων υπολογίστηκε σε 17,96%, ο ρυθμός μεταβολής στους δώδεκα μήνες ήταν 94,62% και ο ρυθμός μεταβολής σύμφωνα με τους μέσους όρους δωδεκάμηνου υπολογίστηκε σε 114,03%.

    Ενώ μειώθηκαν οι τιμές του τυριού και του γιαουρτιού, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε και ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 25 λίρες ανά λίτρο.

    Σε ένα μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13% στο βοδινό κρέας, 18% στο αρνί, 4% στο κοτόπουλο, 16% στα αυγά και 8% στο ψάρι. Για πρώτη φορά το μοσχαρίσιο κρέας ξεπέρασε τις 250 λίρες κατά μέσο όρο. Η τιμή των φασολιών από όσπρια μειώθηκε κατά 10%. Οι τιμές της πράσινης και της κόκκινης φακής αυξήθηκαν κατά 4%. Η τιμή στα ρεβίθια έχει αυξηθεί σε περιορισμένο βαθμό.

    Πέτρος Κράνιας

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ