Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαρ-2023 17:43

  Το Ιράκ κέρδισε τη "μάχη" με την Τουρκία για το πετρέλαιο των Κούρδων

  Νέο άλμα στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ - Πτώση 2% οι τιμές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ χαιρέτισε μια διαιτητική απόφαση στη μακροχρόνια διαμάχη με την Τουρκία που επικεντρώθηκε στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή και είπε ότι θα συζητήσει "μηχανισμούς" για να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου.

  Tο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου αποφάσισε υπέρ του Ιράκ στις 23 Μαρτίου, δήλωσε το Ιράκ.

  Το υπουργείο "θα συζητήσει τους μηχανισμούς εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν, στην πεδιάδα των Αδάνων με τις αρμόδιες αρχές στην περιοχή του Κουρδιστάν" καθώς και με την Τουρκία, με τρόπο που να εγγυάται ότι οι εξαγωγές θα διατηρηθούν και θα τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις, ανέφερε το Σάββατο σε δήλωση.

  Ένα έγγραφο που είδε το Bloomberg News και εκδόθηκε από το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο στο λιμάνι του Τζεϊχάν ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέπει πλέον τη φόρτωση αργού πετρελαίου προς όφελος της περιοχής του Κουρδιστάν χωρίς τη συγκατάθεση των ομοσπονδιακών αρχών του Ιράκ. Το έγγραφο επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της κρατικής εταιρείας Botas της Τουρκίας, ο οποίος ειδοποίησε το ιρακινό ναυτιλιακό γραφείο.  

  Στην υπόθεση διαιτησίας, η οποία εκτελείται στο δικαστήριο με έδρα το Παρίσι εδώ και σχεδόν εννέα χρόνια, το Ιράκ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε μια συμφωνία διαμετακόμισης του αγωγού του 1973, επιτρέποντας την εξαγωγή αργού από την κουρδική περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης. 

  Το πρόσωπο που γνωρίζει την απόφαση είπε επίσης ότι από το τελευταίο δεξαμενόπλοιο που φορτώθηκε την Παρασκευή, κανένα άλλο πλοίο δεν είχε αναφερθεί να μεταφέρει αργό από την περιοχή του Κουρδιστάν. Η Τουρκία έχει σταματήσει να λαμβάνει πετρέλαιο μέσω του αγωγού Κουρδιστάν, είπε το πρόσωπο.

  Πάνω από 1 εκατ. bpd πέρασαν από τον τερματικό σταθμό του Τζεϊχάν τον Ιανουάριο, ή το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η Βαγδάτη στέλνει 75.000 bpd στο Ceyhan, ενώ η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στέλνει περίπου 400.000 bpd.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ