Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 19-Μαρ-2023 17:02

  Οι 9.000 περικοπές θέσεων εργασίας της Credit Suisse αποτελούν πρόγευση της εξαγοράς της UBS

  Reuters: Η UBS ζητά κρατικές εγγυήσεις $6 δισ. για την εξαγορά της Credit Suisse
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ακόμη και πριν η Credit Suisse αναγκαστεί να προχωρήσει σε συνομιλίες κρίσης το Σαββατοκύριακο, η ελβετική τράπεζα βρισκόταν στη διαδικασία περικοπής 9.000 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να σωθεί, σημειώνει το Bloomberg.

  Αυτό είναι μόνο η αρχή, εάν η εταιρεία ωθηθεί σε εξαγορά από την ανταγωνίστρια UBS, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ο τελικός "φόρος αίματος" θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιος αυτού του αριθμού.

  Οι δύο τράπεζες απασχολούσαν μαζί σχεδόν 125.000 άτομα στο τέλος του περασμένου έτους, με περίπου το 30% αυτών στην Ελβετία. Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κρίσης εμπιστοσύνης που έχει καταλάβει την Credit Suisse έπεσαν σε αδιέξοδο νωρίς την Κυριακή, με την εταιρεία να αντιδρά σε μια προσφορά της UBS να την αγοράσει για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

  Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, ένα πιθανό σενάριο θα περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για να αποκτήσει τις μονάδες διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων της, ενώ ενδεχομένως θα εκποιήσει τις υπόλοιπες, ανέφερε το Bloomberg. Στην Ελβετία, όπου εδρεύουν περίπου 37.000 εργαζόμενοι των δύο εταιρειών, θα μπορούσαν να γίνουν απότομες περικοπές στις λειτουργίες του ομίλου της Credit Suisse με έδρα τη Ζυρίχη. 

  Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με την τύχη της κερδοφόρας ελβετικής universal bank της Credit Suisse, η οποία είναι πιθανό να είναι ελκυστική για την UBS, αλλά μπορεί να αφήσει τον εγχώριο τραπεζικό τομέα πολύ συγκεντρωμένο. Η UBS μπορεί να προσπαθήσει να διατηρήσει την ιδιωτική τραπεζική της ελβετικής μονάδας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων που εποπτεύονται για πλούσιους πελάτες της Credit Suisse.

  Στην Ασία, όπου οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου, μια συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο οι πελάτες που έχουν σήμερα χρήματα και στις δύο εταιρείες να μεταφέρουν μέρος αυτών σε έναν ανταγωνιστή για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση σε μία μόνο εταιρεία. Η Finews εκτιμά ότι αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να περικοπούν εκεί σε μια συμφωνία.

  Οι συνομιλίες έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής που η Credit Suisse σχεδίαζε να αποσχίσει υπό το ιστορικό εμπορικό σήμα της First Boston. Ο δανειστής βρισκόταν ήδη στη διαδικασία μείωσης των δραστηριοτήτων διαπραγμάτευσης και πούλησε τον όμιλο τιτλοποιημένων προϊόντων. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ δήλωσε την Τρίτη ότι είχε ήδη περικόψει περίπου 8% του προσωπικού.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ελβετία: Η ένωση τραπεζικών υπαλλήλων απαιτεί ειδική ομάδα για τις θέσεις εργασίας της Credit Suisse

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ