Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Μαρ-2023 08:26

  Η Κεντρική Τράπεζα Κίνας πιστεύει ότι η αποτυχία της SVB δείχνει τον κίνδυνο ταχείας αύξησης των παγκόσμιων επιτοκίων

  170115175 01/23
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δείχνει ότι οι ταχείες αλλαγές στη νομισματική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, στο πρώτο επίσημο σχόλιό του για την κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

   
  Ορισμένα ιδρύματα συνήθισαν υπερβολικά να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και δεν είχαν τη διορατικότητα να τοποθετηθούν για τους κύκλους σύσφιξης, δήλωσε ο Ξουάν Τσάνγκνενγκ, υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων στο Πεκίνο. Ο ισολογισμός της SVB την έκανε πιο ευάλωτη σε τέτοιες αυξήσεις και οδήγησε στην αποτυχία της, είπε. 

  Οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού έχουν φέρει νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Ξουάν. Με τις προοπτικές του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες να παραμένουν αβέβαιες και τον αυξανόμενο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τα αυξημένα επιτόκια, οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον ένα "δίλημμα" κατά τη λήψη των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής τους, είπε.

  Η απότομη κατάρρευση της SVB αυτόν τον μήνα αναστάτωσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και έθεσε τις αρχές σε όλο τον κόσμο σε επιφυλακή για ενδείξεις μετάδοσης. Η κοινοπραξία της αμερικανικής τράπεζας στην Κίνα προσπάθησε επίσης να ηρεμήσει τους τοπικούς πελάτες λέγοντας ότι οι δραστηριότητές της ήταν ανεξάρτητες και σταθερές. 

  Η αναταραχή στις τράπεζες θέτει ζήτημα 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πληγωμένους επενδυτές

  Οι περιπτώσεις της SVB και άλλων περιφερειακών αμερικανικών δανειστών που χρεοκόπησαν είναι "περισσότερο μοναδικές" και είναι απίθανο να έχουν συστημικό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο Xάουαρντ Μαρκς, συνιδρυτής της Oaktree Capital Group, επικαλούμενος τη συγκέντρωση των δανειστών σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καταθέτες και περιοχές. "Δεν βλέπω καμία αναλογία" με την κατάρρευση των subprime που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε στο ίδιο φόρουμ.

  Παρόλα αυτά, οι πιέσεις χρηματοδότησης μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank έχουν κλιμακωθεί. Οι αμερικανικές τράπεζες δανείστηκαν ρεκόρ 152,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το παράθυρο προεξόφλησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ - το παραδοσιακό στήριγμα ρευστότητας για τις τράπεζες - την πιο πρόσφατη εβδομάδα. Το ποσό αυτό αυξήθηκε από 4,58 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα και συγκρίνεται με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 111 δισ. δολαρίων που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. 

  Σε επιφυλακή


  Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που θα μπορούσαν σταδιακά να εμφανιστούν, καθώς τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα, δήλωσε στο φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας Ξία Ξιάντε. Το υπουργείο θα εντείνει την εφαρμογή μιας προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής φέτος, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των "λογικών" χρηματοδοτικών αναγκών των τοπικών κυβερνήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της Κίνας για ανάπτυξη της τάξης του 5%, είπε. 

  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας λειτουργεί σταθερά με τους κινδύνους "ελεγχόμενους", δήλωσε η κεντρική τράπεζα στις 15 Μαρτίου. Η νομισματική αρχή υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τον αριθμό των υφιστάμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υψηλού κινδύνου και να αποτρέψει τυχόν συστημικούς κινδύνους. 

  Η Κίνα αναθεωρεί το ρυθμιστικό καθεστώς για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα αξίας 60 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιορίσει καλύτερα τους κινδύνους. Θα δημιουργηθεί μια διευρυμένη εθνική ρυθμιστική αρχή με την απορρόφηση της σημερινής τραπεζικής και ασφαλιστικής εποπτικής αρχής και την ανάληψη ορισμένων καθηκόντων από την κεντρική τράπεζα.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ