Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 23:45

  FT: Την εξαγορά της Credit Suisse συζητά η UBS

  68158955
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του 100% ή μέρους της Credit Suisse, με τα ΔΣ των δύο μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών να συνεδριάζουν ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times.

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma "ενορχηστρώνουν" τις συνομιλίες των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Η παρέμβασή τους αυτή ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να παρέχει στην Credit Suisse δανειοδότηση σε καταθέσεις ύψους 54 δισ. δολαρίων.

  Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές μετέφεραν στους ομολόγους τους σε ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν το "Plan Α" για να ανακόψουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης επενδυτών και πελατών στην Credit Suisse, δήλωσε στους FT πηγή με γνώση αυτών των συζητήσεων.

  Μεταξύ των δύο τραπεζών συζητούνται διάφορες επιλογές, ενώ η UBS αναλύει τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συμφωνία για τις δικές της δραστηριότητες.

  Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να υπάρξει μια απλή και ξεκαθαρη λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, σημειώνουν οι Financial Times. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

  Σημειώνεται πως η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε σήμερα κατά 8% στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενώ ο τίτλος της στη Wall έχασε 6,94%. Στην εβδομάδα, η μετοχή της τράπεζας βυθίστηκε κατά 25,5%. 

  Μέχρι χθες πάντως, UBS και Credit Suisse φέρονταν να αντιτίθενται στο σενάριο αναγκαστικής σύμπραξής τους, όπως μετέδιδε το πρακτορείο Bloomberg, με τη UBS να εμφανίζεται απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse.

  Από την άλλη, οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούσαν πως παρά το "σωσίβιο" ρευστότητας που εξασφάλισε η Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, πιθανότερη κατάληξη είναι η εξαγορά της από τη UBS.

  "Πιστεύουμε ότι η στήριξη ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, όπως παρουσιάστηκε, δεν είναι αρκετή και θεωρούμε ότι η κατάσταση της Credit Suisse αφορά συνεχιζόμενα ζητήματα εμπιστοσύνης στις αγορές σχετικά με τη διεθνή στρατηγική της και την παρατεταμένη διάβρωση του franchise της", τόνιζε η JPMorgan.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ