Τετάρτη, 15-Μαρ-2023 16:48
Συναγερμός στην ΕΚΤ για την "καταιγίδα" Credit Suisse - Ψάχνει την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ελβετική τράπεζα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:26
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Credit Suisse και έχουν εγείρει φόβους για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.
Την επικοινωνία των αξιωματούχων της ΕΚΤ με τις διοικήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών επιβεβαιώνει και το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.
Εν τω μεταξύ, οι κλυδωνισμοί που έχει επιφέρει η Credit Suisse στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο προκάλεσε την παρέμβαση και της Γαλλίδας πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία ανέφερε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τον Ελβετό ομόλογό του για το θέμα.
Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank, με τον πρόεδρο του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.
Απόρριψη που οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης και σε εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων της Credit Suisse. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σημειώνεται ότι μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ των τιμών που βλέπουν οι traders και εκείνων που δημοσιοποιούνται σε περιόδους έντονης δραστηριότητας.
"Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%", ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.
Η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει απώλειες της τάξης του 16% το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τη "βουτιά" κατά 30% που σημείωσε τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης.
Διαβάστε ακόμη: