Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Μαρ-2023 18:59

  SVB: Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε αναζήτηση αγοραστών για τις δραστηριότητες της τράπεζας

  26917067
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναζητούν αγοραστή για τις εναπομείνασες δραστηριότητες της SVB Financial Group, θα προσπαθήσουν να βρουν αγοραστές για τραπεζικές δραστηριότητες, μια μονάδα διαχείρισης πλούτου, μια επενδυτική τράπεζα και έναν διαχειριστή κεφαλαίων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

  Αρκετές μεγάλες τράπεζες είναι πιθανό να διερευνήσουν την αγορά των επιμέρους δραστηριοτήτων της SVB, δεδομένου του διαχειρίσιμου μεγέθους τους και της ελκυστικής πελατειακής βάσης των επιχειρήσεων τεχνολογίας και των πλούσιων ιδρυτών τους. Η τράπεζα κατέρρευσε λόγω της συσσώρευσης ομολόγων λίγο πριν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά εμφάνιζε κέρδη κάθε χρόνο πριν από την κατάρρευσή της.

  Παρόλα αυτά, η δήλωση της FDIC την Παρασκευή δεν υποδήλωνε πιθανή γρήγορη πώληση ολόκληρης της επιχείρησης. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι θα εξέδιδε προκαταβολικό μέρισμα για όσους πελάτες δεν είχε εξασφαλισμένες τις καταθέσεις τους εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι μελλοντικές πληρωμές θα γίνουν πιθανώς με την πραγματοποίηση των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

  Η τράπεζα κατείχε περίπου 212 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του έτους, ένα ποσό που σίγουρα έχει συρρικνωθεί από τότε, καθώς η εταιρεία πούλησε συμμετοχές για να αυξήσει τα μετρητά και οι καταθέτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους. Περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας βρίσκονταν σε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων, μια κίνηση που επέφερε απώλειες όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια.

  Η εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 8.500 υπαλλήλους στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ετήσια στοιχεία τα οποία καταθέσει. Με δεκάδες γραφεία σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

  Η κατάρρευση της SVB έφερε το καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) την Παρασκευή, μετά από ένα φρενήρες 44ωρο κατά το οποίο η μακρόχρονη πελατειακή της βάση από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας απέσυραν τις καταθέσεις τους.

  Αλλά η μοίρα της είχε σφραγιστεί πριν από χρόνια - κατά τη διάρκεια του αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής μανίας που σάρωσε την Αμερική όταν χτύπησε η πανδημία, σχολιάζει το Bloomberg.

  Οι εταιρείες που στηρίχθηκαν από venture capitals στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 330 δισ. δολάρια το 2021, διπλασιάζοντας σχεδόν το προηγούμενο ρεκόρ ένα χρόνο πριν.

  Η SVB εισέπραξε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους πελάτες της και στη συνέχεια, με την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα παρέμεναν σταθερά, επένδυσε αυτά τα μετρητά σε πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, μια κίνηση που όμως έφερε και την κατάρρευσή της, καθώς η FED συνέχισε τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Με τον τρόπο αυτό, δημιούργησε - και μπήκε κατευθείαν σε - μια παγίδα.

  Εκκρεμή ερωτήματα παραμένουν επίσης σχετικά με το πώς η SVB πορεύθηκε σε αυτήν την επισφαλή θέση τους τελευταίους μήνες και αν έκανε λάθος περιμένοντας και αποτυγχάνοντας να "κλειδώσει" μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 2,25 δισ. δολαρίων πριν ανακοινώσει δημοσίως τις ζημίες που ανησύχησαν τους πελάτες της. Επενδυτές και καταθέτες προσπάθησαν να "τραβήξουν" 42 δισ. δολάρια την Πέμπτη, αφήνοντας την εταιρεία με αρνητικό υπόλοιπο μετρητών σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ