Πέμπτη, 09-Μαρ-2023 09:59
Βιλερουά (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο φέτος

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα φτάσει στην κορύφωσή του στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και μέλος της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της νομισματικής πολιτικής.
"Δεν μπορώ να σχολιάσω τα επιτόκια, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό", είπε ο Βιλερουά.
"Η κορύφωσή του θα έρθει αυτό το εξάμηνο και μετά ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο ήμισυ μέχρι το τέλος του έτους", πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Φρανσουά Βιλερουά εκτίμησε ότι η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί κατά "λίγο" περισσότερο από 0,3% φέτος.
"Θα αυξήσουμε ελαφρώς την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη" ανέφερε, όπως είχε πει και νωρίτερα εντός του 2023. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προβλέψει ανάπτυξη 0,3% για φέτος, ενώ χτες Τετάρτη δήλωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 0,1% στο πρώτο τρίμηνο.
Σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, στις οποίες αναφέρθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία σχετική έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι υποχώρησαν "σημαντικά" τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες για την επόμενη τριετία έπεσαν έντονα στο 2,5% από το 3% του Δεκεμβρίου, ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε αντίστοιχα και στις προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο, με τους καταναλωτές να προβλέπουν πλέον οριακά χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,9% από το 5% προηγουμένως.