Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Φεβ-2023 16:43

  Ρωσία: "Βυθίστηκε" κατά 58,2% το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσων συναλλαγών τον Ιανουάριο

  Ρωσία: Η επαπειλούμενη στάση πληρωμών ξυπνά μνήμες του 1998
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πτώση του όγκου εξαγωγών της Ρωσίας οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο, κατά 58,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, συμπιέζοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα της Μόσχας και δη σε μια περίοδο που αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ρωσίας, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, από 19,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με το Reuters

  Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σκαρφάλωσε σε ιστορικό υψηλό το 2022, καθώς η μείωση των εισαγωγών και οι ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν τη ροή ξένου κεφαλαίου, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη ρωσική οικονομία ως απόρροια της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

  Συγκεκριμένα, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εκτίναξαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πέρυσι της Ρωσίας στα 227,4 δισ. δολάρια πέρυσι, ποσό αυξημένο κατά 86% με σύγκριση με το 2021, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα.

  Πλέον, όμως, οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, αφού η Μόσχα είδε τα έσοδά της από τις εξαγωγές να μειώνοντας κατά 35,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, εν μέρει λόγω των ανώτατων ορίων που έχουν επιβληθεί στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου και του εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  "Η σημαντική μείωση του πλεονάσματα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών ως απόρροια της μείωσης του όγκου των εξαγωγών αγαθών έπαιξε καθοριστικό ρόλο”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

  Τα έσοδα της Ρωσίας από τον τομέα ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο κατά 46,4%. Η πτώση των εσόδων σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός να εμφανίσει έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλίων (24,2 δισ. δολαρίων) τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ