Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Φεβ-2023 11:01

  Η τσεχική CEZ θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την υποπαράδοση φυσικού αερίου από την Gazprom

  185803996
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τσεχική εταιρεία κοινής ωφέλειας CEZ κατέθεσε αίτημα διεθνής διαιτησίας στη Γενεύη κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom ζητώντας αποζημίωση για τις χαμηλότερες παραδόσεις φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Reuters.

  "Η CEZ επιδιώκει να ανακτήσει αποζημίωση ύψους περίπου 1 δισ. κορόνων (45 εκατ. δολάρια) που προκύπτει από τις σημαντικές υποπαραδόσεις της Gazprom Export LLC σε προμήθειες φυσικού αερίου το 2022", ανέφερε η CEZ σε ανακοίνωσή της.

  Η CEZ χρειάζεται φυσικό αέριο για μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είναι μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου στα τσέχικα νοικοκυριά. Είχε απευθείας σύμβαση με την Gazprom για ένα μικρό μέρος αυτών των ποσοτήτων μέχρι το τέλος του 2022.

  Η Τσεχική Δημοκρατία εξαρτιόταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως μέσω του αγωγού Nord Stream και της Γερμανίας, μέχρι πέρυσι. Η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια μέσω του αγωγού Nord Stream 1 τον περασμένο Αύγουστο.

  Η Τσεχία εν τέλει αντικατέστησε τη ρωσική προμήθεια με αγωγό φυσικού αερίου και υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες πηγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ