Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 19:49

    Σούνακ για την προμήθεια αεροσκαφών στην Ουκρανία: "Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης"

    Ζελενσκι Σουνακ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:46

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την Τετάρτη ότι τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης όσον αφορά την προμήθεια στην Ουκρανία με αεροσκάφη για την καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τέτοια αεροσκάφη.

    "Το πρώτο βήμα για να είμαστε σε θέση να παρέχουμε προηγμένα αεροσκάφη είναι να έχουμε στρατιώτες ή πιλότους που να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιο χρόνο. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία σήμερα", δήλωσε ο Σουνάκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους.

    Η Βρετανία επιθυμεί να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα και ένας εκπρόσωπος του Σούνακ, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

    "Ελπίζουμε να υποδεχτούμε τους πρώτους Ουκρανούς πιλότους για εκπαίδευση την άνοιξη, προφανώς θέλουμε αυτό να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό", είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

    "Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Άμυνας να διερευνήσει ποια αεροσκάφη θα μπορούσαμε να δώσουμε, αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη λύση και όχι μια βραχυπρόθεσμη ικανότητα που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία τώρα".

    Ζελένσκι: Ο Σούνακ εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Σούνακ εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσει να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους.

    "Άκουσα από τον κ. Πρωθυπουργό την επιθυμία να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη και επισήμως δήλωσε ότι μπορούν να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τους πιλότους μας", δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στη Βρετανία.

    Ζελένσκι: "Δώστε μας φτερά"

    Ο Ζελένσκι ξεκίνησε την Τετάρτη περιοδεία στην Ευρώπη σε αναζήτηση καλύτερης εναέριας δύναμης πυρός, κερδίζοντας μια βρετανική υπόσχεση για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

    Στο δεύτερο μόλις ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον βασιλιά Κάρολο. Αργότερα επρόκειτο να μεταβεί στο Παρίσι για δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

    "Όλοι ανησυχούμε για εσάς και σκεφτόμαστε τη χώρα σας", του είπε ο Κάρολος.

    Σε ομιλία του στη βρετανική βουλή, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του για μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία χαρακτήρισε ως "φτερά για την ελευθερία". Οι δυτικές χώρες έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει να παρέχουν αεροπλάνα ή όπλα που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

    Έδωσε ένα κράνος πιλότου στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο με το μήνυμα: "Έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά για να την προστατεύσουμε".

    Πριν από δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από το βρετανικό κοινοβούλιο με ευχαριστίες για το "νόστιμο αγγλικό τσάι", είπε ο Ζελένσκι. Τώρα θα έφευγε "ευχαριστώντας εκ των προτέρων για τα ισχυρά αγγλικά αεροπλάνα".

    Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε το Λονδίνο να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του στρατού της Ουκρανίας για να διασφαλίσει ότι οι πιλότοι της θα μπορούσαν να πετάξουν εξελιγμένα αεροσκάφη των προτύπων της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

    Η ανακοίνωση δεν έδινε κανένα χρονοδιάγραμμα και απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα παράσχει στο Κίεβο βρετανικά αεροσκάφη. Αλλά σηματοδότησε μια αλλαγή που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποστολή αεροσκαφών από άλλες χώρες.

    Η περιοδεία του Ζελένσκι στην Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης παρουσία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, έρχεται μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο. Η χορογραφία της συνάντησης με τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες την ίδια ημέρα είναι ένα σημάδι της επιμελούς φροντίδας του για την καλλιέργεια της δυτικής κοινής γνώμης.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη νέων ονομάτων στη μαύρη λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και σχέδια για περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων απροσδιόριστων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

    Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Σούνακ, τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 που το Λονδίνο υποσχέθηκε να παραδώσει στο Κίεβο, θα αναπτυχθούν "τον επόμενο μήνα" στην Ουκρανία.

    "Οι Ουκρανοί που έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ. για να εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα χρησιμοποιήσουν τον επόμενο μήνα τα άρματα μάχης Challenger 2 για να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της πατρίδας τους", είπε ο Σούνακ, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η κυβέρνησή του τον Ιανουάριο.

    Καθώς ο Ζελένσκι ολοκλήρωνε την ομιλία του στο Λονδίνο, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

    Ο Σολτς δήλωσε ότι αναμένει ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα και ένα νέο γύρο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας γύρω από την επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    Ο Σολτς, δημοσίως πιο προσεκτικός από ορισμένους άλλους δυτικούς ηγέτες όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τα όπλα είναι καλύτερο να συντονίζονται παρασκηνιακά παρά να ανακοινώνονται από τις χώρες σε έναν "δημόσιο ανταγωνισμό για να ξεπεράσει η μία την άλλη".

    Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα μπορούσαν να παραδώσουν ένα πρώτο τάγμα περίπου 31 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

    Δεσμεύσεις

    Οι δυτικές χώρες έχουν αυξήσει τις υποσχέσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς τανκ τον περασμένο μήνα. Το Κίεβο εξακολουθεί να επιθυμεί πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς καθώς και πολεμικά αεροσκάφη.

    Μετά τις μεγάλες ουκρανικές νίκες στο πεδίο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Ρωσία ανέκτησε τη δυναμική της, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα κινητοποιημένους στρατιώτες στο μέτωπο. Έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο σε χειμερινές μάχες που και οι δύο πλευρές περιγράφουν ως μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.

    Το Κίεβο λέει ότι αναμένει από τη Μόσχα να διευρύνει αυτή την επίθεση με μια μεγάλη ώθηση καθώς πλησιάζει η επέτειος της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    "Όταν ξεκινήσει η επίθεση, ο πρόεδρός μου δεν θα μπορεί να ταξιδέψει τον Μάρτιο", δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για περισσότερα δυτικά όπλα.

    "Ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα συστήματα για να καταλάβουμε ένα μέρος του εδάφους μιας άλλης χώρας, δεν θέλουμε ένα μέρος της Ρωσίας. Αλλά θα πολεμήσουμε για το έδαφός μας", πρόσθεσε.

    Στην Ολλανδία, οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την έρευνα για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους το 2014 πάνω από την ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν εμπλοκή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν επαρκούν για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

    Ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο Ρώσους πράκτορες και έναν φιλορώσο Ουκρανό αυτονομιστή για δολοφονία για την πυραυλική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 298 επιβάτες και πλήρωμα. Η Μόσχα από τη μεριά της αρνείται την ευθύνη.

    Η Ρωσία ξεκίνησε την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" (σ.σ. όπως παοκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία το Κρεμλίνο) πέρυσι για να καταπολεμήσει αυτό που περιγράφει ως απειλή για την ασφάλεια από τους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δύση και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές επαρχίες. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι δυτικές προμήθειες θα παρατείνουν τον πόλεμο.

    Η Ουκρανία από τη μερια της αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστούν οι μάχες είναι να της δώσει η Δύση τη δυνατότητα να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις.

    Τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών της Ουκρανίας. Ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο έχουν αεροπορική υπεροχή πάνω από την Ουκρανία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα στείλει αμερικανικά F-16 στην Ουκρανία και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα αεροσκάφη τους απαιτούν πολύ εκπαίδευση για να είναι χρήσιμα τώρα. Η Γαλλία και η Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για την αποστολή αεροσκαφών στο πλαίσιο μιας συλλογικής δυτικής απόφασης.

    Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα στρταιωτικό πακέτο ύψους 2 δισ. δολαρίων τις επόμενες ημέρες, το οποίο θα περιλαμβάνει νέους πυραύλους, θέτοντας σε απόσταση βολής όλες τις γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και τμήματα της προσαρτημένης Κριμαίας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ