Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 18:05

  Γουίλιαμς (Fed): Λογική η αύξηση των επιτοκίων στο 5%-5,25% φέτος

  Γουίλιαμς (Fed): Λογική η αύξηση των επιτοκίων στο 5%-5,25% φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων μπροστά της, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική για αρκετό καιρό ακόμη. 

  Η μετάβαση σε ένα επιτόκιο μεταξύ 5,00% και 5,25% "φαίνεται πολύ λογική άποψη όσον αφορά το τι θα χρειαστεί να κάνουμε φέτος για να περιορίσουμε τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης", δήλωσε ο Γουίλιαμς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Wall Street Journal, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Τα σχόλια του Ουίλιαμς ήταν τα πρώτα του μετά την απόφαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο κατά 0,25% στο 4,50%-4,75%, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

  Την αύξηση των επιτοκίων της Fed ακολούθησαν λίγες μέρες αργότερα τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει καλύτερα την ισχυρή ζήτηση με τη διαθέσιμη προσφορά στην οικονομία.

  Άλλωστε, το ενδεχόμενο αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Tρίτη, όπου τόνισε ότι "αν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε, για παράδειγμα, ισχυρές εκθέσεις για την αγορά εργασίας ή υψηλότερες αναφορές για τον πληθωρισμό, μπορεί κάλλιστα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα" με τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνέχεια.

  Ο Γουίλιαμς πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική να φτάσει και να διατηρηθεί για μερικά χρόνια σε επίπεδα που θα περιορίζουν την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης τόνισε ότι οι προσδοκίες του για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed οφείλονται κυρίως στην ανάγκη να ανταποκριθεί στην πιθανότητα χαμηλότερων επιπέδων πληθωρισμού στο μέλλον.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ