Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 17:23

  Equinor: Ρεκόρ προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών το 2022 - Στα 47,9 δισ. δολάρια

  Equinor: Ρεκόρ προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών το 2022 - Στα 47,9 δισ. δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ρεκόρ, υπερδιπλάσια του προηγούμενου υψηλού, για το σύνολο του 2022 ανακοίνωσε την Τετάρτη ο νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Equinor, οδηγώντας την τιμή της μετοχής της σε άλμα άνω του 7%.

  Ειδικότερα, η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ύψους 74,9 δισ. δολαρίων και καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους 28,7 δισ. δολαρίων, έναντι 8,6 δισ. δολαρίων στην προηγούμενη χρήση, μεγέθη που την κατατάσσουν πλέον στους παγκόσμιους κολοσσούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως οι ExxonMobil, Shell και BP.

  Η νορβηγική εταιρεία κατέστη πέρυσι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική Gazprom μείωση της παραδόσεις της προς την ήπειρο ως "αντίποινα” για τη στήριξη της Δύση στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, εξέλιξη που οδήγησε τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά το προηγούμενο έτος.

  Ωστόσο, η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου το 2023, προκάλεσαν πιέσεις στη μετοχή της Equinor, που είδε τον τίτλο της στο Όσλο να γράφει απώλειες της τάξης του 9% από την αρχή του τρέχοντος έτους, υποαποδίδοντας κατά 3,3% έναντι των άλλων ευρωπαϊκών μετοχών ενέργειας.

  Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων της εταιρείας για το δ’ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα 15,1 δισ. δολάρια έναντι 15 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν κέρδη 14,4 δισ. δολαρίων.

  Ο αναλυτής της RBC, Biraj Borkhataria, ανέφερε σε σημείωμά του ότι αυτό οφείλεται στα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του τομέα διύλισης και εμπορίας της Equinor, ο οποίος ενισχύθηκε από τις πωλήσεις LNG και φυσικού αερίου.

  Η Equinor αύξησε επίσης το τακτικό τριμηνιαίο μέρισμά της, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει ετήσιες ταμειακές ροές από δραστηριότητες μετά από φόρους ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας.


  "Με βάση τα ισχυρά κέρδη, τις προοπτικές και τον ισολογισμό, επιταχύνουμε τη διανομή κεφαλαίου στο αναμενόμενο ποσό των 17 δισ. δολαρίων το 2023", δήλωσε ο CEO της Equinor, Anders Opedal.

  Η Equinor ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το μέρισμα τριμήνου 0,30 δολαρίων ανά μετοχή, από 0,20 δολάρια προηγουμένως, και θα πραγματοποιήσει πρόσθετη, έκτακτη διανομή 0,60 δολαρίων ανά μετοχή για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, συνολικού ύψους περίπου 11 δισ. δολαρίων φέτος.

  Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε το τακτικό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρείας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ετησίως και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτες αγορές κατά τη διάρκεια του έτους ύψους 4,8 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των επαναγορών φέτος στα 6 δισ. δολάρια.

  Η Equinor ανέφερε ότι η συνολική της παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 2% από έτος σε έτος σε 2,04 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) το 2022, αλλά αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 3% το 2023.

  Ανώτερο στέλεχος του νορβηγικού κολοσσού δήλωσε ότι η εταιρεία διερευνά την πιθανότητα αύξησης της παραγωγής της από το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, το Johan Sverdrup, στα 755.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από 720.000 bpd.

  Η παραγωγή φυσικού αερίου της εταιρείας από τα νορβηγικά κοιτάσματα αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς η εταιρεία επικεντρώθηκε στην αντικατάσταση των "χαμένων” ρωσικών προμηθειών στην Ευρώπη, ενώ η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 6%, σύμφωνα πάντα με τον νορβηγικό κολοσσό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ