Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 13:00

  Ράλι 7% για την ABN Amro μετά τα υπετριπλάσια των εκτιμήσεων κέρδη

  H BNP Paribas ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την ολλανδική ABN Amro
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλό τριών ετών διαπραγματεύεται ο τίτλος της ABN Amro, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ολλανδικός δανειστής και το νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

  Η κατά βάση κρατική τράπεζα ABN, μία από τις τρεις με δεσπόζουσα θέση στην Ολλανδία, δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές της αξίας 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, έπειτα από τα καθαρά κέρδη 354 εκατ. ευρώ που κατέγραψε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

  Η κερδοφορίας της υποχώρησε σημαντικά μεν από τα 552 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ήταν υπερτριπλάσια των 105 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η τράπεζα.

  "Η υπέρβαση των εκτιμήσεων είναι υψηλής ποιότητας, καθώς οφείλεται στα ισχυρότερα καθαρά έσοδα από τόκους (10% περισσότερο των προβλέψεων) και στο χαμηλότερο κόστος", αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Jefferies.

  Ο τίτλος της ABN Amro ενισχύεται κατά περισσότερο από 7% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της και διαπραγματεύεται σε υψηλό άνω της τριετίας στα 15,65 ευρώ.

  Σημειώνεται ότι οι απομειώσεις της τράπεζας ήταν μειωμένες κατά 74% σε ετήσια βάση, στα 32 εκατ. ευρώ, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη διατηρήθηκε ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν παρά τον ραγδαίο πληθωρισμό.

  Μετά τη διάσωσή της από το ολλανδικό κράτος το 2008, η ABN έχει επικεντρώσει εκ νέου τις δραστηριότητες και τον προσανατολισμό της στην ολλανδική αγορά, περικόπτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

  Η ABN Amro ιδιωτικοποιήθηκε ξανά το 2015, αλλά το ολλανδικό κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 56% των μετοχών και δεν έχει προβεί σε πωλήσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2017.

  Όπως ενημέρωσε μάλιστα η τράπεζα, το ολλανδικό κράτος θα συμμετάσχει και στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ, διατηρώντας στο ίδιο επίπεδο το ποσοστό του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ