Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 19:51

  Πάουελ: Η διαδικασία αποκλιµάκωσης του πληθωρισµού έχει ξεκινήσει - χρειάζονται όμως και νέες αυξήσεις επιτοκίων

  Πάουελ: Μάχη «χωρίς επιφυλάξεις» απέναντι στον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:55

  "Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή επειδή η οικονομία είναι ισχυρή", τόνισε σήμερα ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία αιφνιδίασαν τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και την ίδια την Federal Reserve όπως παραδέχτηκε. 

  "Δεν περιμέναμε [η έκθεση] να είναι τόσο ισχυρή", είπε ο Πάουελ, ενώ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάποιο δρόμο να προχωρήσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της.  

  "Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων", ανέφερε ο Πάουελ σε εκδήλωση με ερωταπαντήσεις στο Economic Club of Washington. "Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή", πρόσθεσε.

  Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία ωστόσο πυροδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

  Ο Πάουελ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αν η τράπεζα θα προχωρούσε σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων της την προηγούμενη εβδομάδα αν είχε γνώση αυτών των στοιχείων. Η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης την προηγούμενη Τετάρτη. 

  Η διαδικασία αποκλιµάκωσης του πληθωρισµού έχει ξεκινήσει

  Ο ίδιος είπε ότι το μήνυμα από τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα είναι ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

  "Το μήνυμα που στείλαμε στη συνεδριαση της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, αλλα έχει ακόμα πολύ δρόμο, είναι ακόμα στα πρώιμα στάδια. Ο τομέας των υπηρεσιών πάλι δεν δείχνει επιβράδυνση". 

  "Το μήνυμα μας ήταν ότι θα χρειαστεί χρόνος, δεν θα είναι ομαλή η πορεία, θα έχει σκαμπανεβάσματα και περιμένουμε να χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων και περιοριστική πολιτική για ένα χρονικο διάστημα - η έκθεση για την αγορά εργασίας δείχνει ακριβώς αυτό, ότι  θα απαιτηθεί χρόνος", ανέφερε.

  Ανέφερε πάντως ότι αναμένεται να υπάρξει "σημαντική" μείωση του πληθωρισμού αυτό το έτος, αν και είναι πιθανό ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον επίσημο στόχο του 2% το επόμενο έτος.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως "θετικό που μπορέσαμε να δούμε τις τάσεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού, χωρίς να δούμε να αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας".

  Παράλληλα επανέλαβε το μήνυμα της τελευταίας απόφασης της Fed, ότι "η τράπεζα αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες", σημειώνοντας ότι τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει ακόμα σε "επαρκώς περιοριστικό επίπεδο". 

  Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι αν τα οικονομικά δεδομένα συνεχίσουν να είναι ισχυρότερα των εκτιμήσεων, τότε σαφώς θα αύξανε περαιτέρω τα επιτόκια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ