Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 07-Φεβ-2023 11:42

    Βρετανία: ΥΠΟΙΚ και BoE εκτιμούν ότι "μια ψηφιακή στερλίνα είναι πιθανότατα απαραίτητη"

    Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός ακόμα με φθηνό φυσικό αέριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England, εκτίμησαν τη Δευτέρα από κοινού ότι ένα ψηφιακό νόμισμα είναι πιθανότατα απαραίτητο, καθώς χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν τους μετασχηματισμούς στη μορφή των πληρωμών.

    Σε κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών του Η.Β. και της BoE αναφέρεται ότι οι δύο θεσμοί επιθυμούν να ακούσουν σχόλια και απόψεις, μολονότι διευκρινίζουν ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Η διαβούλευση θα "τρέξει" μέχρι τις αρχές Ιουνίου και μια απόφαση για το κατά πόσον θα εφαρμοστεί το σχέδιο μιας ψηφιακής βρετανικής λίρας θα ληφθεί περί το μέσον της τρέχουσας δεκαετίας.

    Το νωρίτερο που μπορεί να λανσαριστεί η ψηφιακή στερλίνα είναι εντός του δεύτερου μισού της δεκαετίας.

    Οι χρηματοοικονομικές αρχές τονίζουν ότι όραμά τους είναι η ψηφιακή λίρα να έχει αξία ταυτόσημη με τα φυσικά μετρητά.

    "Καθώς ο κόσμος γύρω μας και ο τρόπος που πληρώνουμε για πράγματα γίνεται πιο ψηφιοποιημένος, τα επιχειρήματα υπέρ μιας ψηφιακής στερλίνας στο μέλλον θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Η ψηφιακή στερλίνα θα παρείχε ένα νέο μέσο για πληρωμές, θα ενίσχυε τις επιχειρήσεις, θα διατηρούσε την εμπιστοσύνη στο χρήμα και θα περιφρουρούρε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα", αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της BoE Andrew Bailey, ενώ σε ανάλογο σχόλιο προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών του Η.Β. Τζέρεμι Χαντ.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι το ψηφιακό νόμισμα θα εκδιδόταν από την BoE και ότι ούτε η κεντρική τράπεζα, ούτε η κυβέρνηση θα είχαν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα. Η πρόσβαση σε αυτό θα μπορούσε να γίνεται μέσω ψηφιακών πορτοφολιών που θα παρέχονται στους καταναλωτές από τον ιδιωτικό τομέα μέσω έξυπνων κινητών (smartphones) ή έξυπνων καρτών.

    Και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, εξετάζουν ανάλογες προτάσεις, μολονότι η Federal Reserve έχει εκφράσει σκεπτικισμό, συνεχίζοντας πάντως να εξετάζει την ιδέα.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ