Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 09:14

  Ένατη συναπτή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, στο 3,35%

  Ένατη συναπτή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, στο 3,35%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε στην ένατη συναπτή αύξηση επιτοκίων στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της για το 2023, επικαλούμενη την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και την ανοδική πίεση που ασκείται στο μισθολογικό κόστος.

  Ο διοικητής της RBA, Philip Lowe, ανακοίνωσε συγκεκριμένα αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 3,35% - από 3,10% - αναφέροντας ότι η οικονομία βιώνει ευρείες πιέσεις από την πλευρά τηε ζήτησης, παρά την έναρξη της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής ήδη από τον Μάιο του 2022.

  "Το συμβούλιο αναμένει ότι θα χρειαστούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων τους μήνες που έρχονται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εντός του στόχου και ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα καταστεί προσωρινός και όχι μόνιμος", σημείωσε ο Lowe σε δήλωσή του. "Το συμβούλιο παραμένει αταλάντευτο στην αποφασιστικότητά του να οδηγήσει τον πληθωρισμό εντός στόχου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να πετύχει τον σχετικό στόχο".

  H hawkish στάση της αυστραλιανής κεντρικής τράπεζας αντανακλά την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός το δ' τρίμηνο του 2022 κινήθηκε σε ετήσια βάση στο 6,9%, έναντι εκτίμησης για αύξηση 6,5%. Ο πληθωρισμός στο πεδίο των υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης από 3,1% τον Ιούνιο σε 5,5% τον Δεκέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ