Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 16:17

  Γέλεν: "Δεν έχεις ύφεση" όταν η ανεργία στις ΗΠΑ είναι σε χαμηλό 53 ετών

  25972056
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι βλέπει δυνατότητα αποφυγής της ύφεσης στις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σημαντικά και την οικονομία να παραμένει ισχυρή, δεδομένης της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας.

  "Δεν έχεις ύφεση όταν έχεις 500.000 νέες θέσεις εργασίας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε πάνω από 50 χρόνια", είπε σήμερα, Δευτέρα, η κ. Γέλεν στο ABC.

  "Αυτό που βλέπω είναι μία πορεία στην οποία ο πληθωρισμός μειώνεται σημαντικά και η οικονομία παραμένει ισχυρή", πρόσθεσε.

  Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει μεν πολύ υψηλός, αλλά μειώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες και πιθανώς να μειωθεί σημαντικά ακόμα, δεδομένων των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

  Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο, με τις μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 517.000 και το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο χαμηλό 53,5 ετών του 3,4%.

  Η κ. Γέλεν τόνισε στο ABC ότι η μείωση του πληθωρισμού παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν, αλλά και πως η οικονομία των ΗΠΑ αποδεικνύεται "ισχυρή και ανθεκτική".

  Παράλληλα, κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσει "οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή".

  "Ενώ μερικές φορές έχουμε φτάσει μέχρι την έσχατη στιγμή, είναι κάτι που το Κογκρέσο αναγνώριζε πάντα ως ευθύνη του και πρέπει να το κάνει ξανά", είπε.

  Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έφτασαν τον περασμένο μήνα το ανώτατο όριο χρέους που προβλέπεται καταστατικά, στα 31,4 τρισ. δολάρια, με το Υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αποτρέψει την χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ