Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Φεβ-2023 11:42

  Γιατί σταμάτησε η ανάκαμψη των ομολόγων στην Ευρώπη

  Άλμα διετίας για το ιταλικό spread
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ για να αποκαλυφθεί η ευθραυστότητα του ράλι των ομολόγων της περασμένης εβδομάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg. 


  Μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις σχετικές ανακοινώσεις την περασμένη Παρασκευή, τα γερμανικά ομόλογα είχαν εξαλείψει σχεδόν το ήμισυ του προ ημερών ράλι τους, το οποίο είχε εκτοξευθεί από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες πλησίαζαν στο τέλος του κύκλου αυξήσεων.

  Η χαρά δίνει τη θέση της σε νέα ανησυχία μεταξύ των διαπραγματευτών ομολόγων, σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χρειάζεται μεγαλύτερη δόση νομισματικής σύσφιξης, και η αύξηση των μισθολογικών καταστάσεων στις ΗΠΑ λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν πολύ από το να σταματήσουν να φρενάρουν. Τα στοιχήματα σχετικά με το εύρος των μελλοντικών αυξήσεων στην Ευρώπη αυξήθηκαν ελαφρώς μετά τα στοιχεία, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι η αγορά εξακολουθεί να έχει μια υπερβολικά αισιόδοξη άποψη.

  "Ενώ μπορεί να μην δούμε πολλές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει ακόμη από το δάσος", δήλωσε ο Αζάντ Ζανγκάνα, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Schroders. "Οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει αμφίδρομος κίνδυνος για το υπόλοιπο του έτους".

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο 2,5% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, και έδωσαν σήμα ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αν και ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ένας ξεχωριστός βασικός δείκτης που αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα διατηρήθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τον περασμένο μήνα, και δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η επαναλειτουργία της οικονομίας της Κίνας στον ρυθμό αύξησης των τιμών στην Ευρώπη. 

  Αλλά οι έμποροι το απέκρουσαν αυτό, μαζί με τις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, και αντ' αυτού προσκολλήθηκαν στην ετυμηγορία της ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον "πιο ισορροπημένοι".

  "Όλα είναι στη θέση τους για υψηλότερα επιτόκια - έχετε στηρίξει την ανάπτυξη, τον κολλώδη πυρήνα του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς και στην Κίνα", δήλωσε η  Ούτε Ρόζεν, ανώτερος ειδικός σε παράγωγα στην Union Investment. 


  Μετά από μια τραγική χρονιά το 2022 για το σταθερό εισόδημα, οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να πηδήξουν σε κάθε ένδειξη παύσης των αυξήσεων. Ενώ οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του κύκλου, παραμένουν κοντά στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

  Το ράλι της Πέμπτης ήταν "μια περίπτωση κάλυψης βραχυπρόθεσμων τίτλων" και "μιλάει για έναν ορισμένο βαθμό φόβου για την αποτυχία", δήλωσε ο Μαρκ Όστβαλντ, επικεφαλής οικονομολόγος και παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services. "Οι αγορές είναι ως επί το πλείστον ηθελημένα τυφλές, με έντονη τάση για "ευσεβείς πόθους"".

  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 2,20% την Παρασκευή, εξαλείφοντας περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης των 20 μονάδων βάσης της προηγούμενης ημέρας. Τα στοιχήματα για το ανώτατο επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,45%, αν και αυτό εξακολουθούσε να είναι κάτω από το πάνω από 3,5% που είχε τιμολογηθεί πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

  Σίγουρα, μετά από πέντε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων βρίσκεται στο κατώφλι μιας διαρκούς ανάκαμψης, μετά από αρκετές ψευδείς αναγνώσεις πέρυσι. 

  Ο στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της HSBC Holdings Plc, Chris Attfield, βλέπει ελάχιστο λόγο να περιμένουμε υψηλότερες αποδόσεις σε αυτό το σημείο.

  "Οι αγορές κοιτάζουν όλο και περισσότερο πέρα από τη βραχυπρόθεσμη "γερακίσια" στάση των κεντρικών τραπεζών προς τις προοπτικές για το 2024 και μετά", ανέφερε σε σχόλια που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. "Η ΕΚΤ μπορεί να 'παραμείνει στην πορεία' προς ένα ανώτατο επιτόκιο άνω του 3%, αλλά μπροστά στους πιο ισορροπημένους κινδύνους για τον πληθωρισμό, υπήρχε περιθώριο να τιμολογηθεί η μεγαλύτερη πιθανότητα ενός κύκλου μείωσης το 2024".

  Pushing Back 


  Παρόλα αυτά, η δουλειά της ΕΚΤ είναι πιο δύσκολη επειδή ξεκίνησε την πορεία σύσφιξης μήνες αργότερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας. 

  Τα πραγματικά επιτόκια υποχώρησαν μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μια πιθανή πηγή απογοήτευσης για την ΕΚΤ, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της ING Bank NV, Aντουάν Μπουβέ. Το πενταετές επιτόκιο ανταλλαγής ESTR, αφού προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό, μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε περίπου 18 μονάδες βάσης.

  Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να αντιδράσουν στο χαλαρό κλίμα. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Τζεντιμίνας Σίμκους δήλωσε την Παρασκευή ότι η προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα μπορεί να μην είναι η τελευταία, ενώ το άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Καζιμίρ δήλωσε ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού "απέχει πολύ από το να κερδηθεί". 

  Η έρευνα της ΕΚΤ για τους επαγγελματίες προβλέποντες που δημοσιεύθηκε στο τέλος της εβδομάδας έδειξε ότι οι προσδοκίες τόσο για τον γενικό όσο και για τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2025 ήταν πάνω από τον στόχο του 2%.

  "Εκπλήσσομαι που οι κεντρικές τράπεζες δεν ήταν πιο έντονες λέγοντας ότι η αγορά πρέπει να περιμένει να μειωθούν τα επιτόκια", δήλωσε ο Χάουαρντ Κάνινγχαμ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στη Newton Investment. "Ενώ πιστεύουμε ότι το σοκ του πραγματικού πληθωρισμού υποχωρεί, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί. Η μάχη ίσως, αλλά όχι ο πόλεμος".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ