Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 04-Φεβ-2023 21:29

    Αυξάνονται οι απορρίψεις αιτήσεων διαμονής Ρώσων στην Τουρκία - Φήμες για πιθανή νέα επιστράτευση

    Αυξάνονται οι απορρίψεις αιτήσεων διαμονής Ρώσων στην Τουρκία - Φήμες για πιθανή νέα επιστράτευση
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Τουρκία, όπου οι Ρώσοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και να αποκτήσουν άδεια διαμονής βραχείας διάρκειας, ήταν ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για όσους εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι. Αυτό μέχρι προσφάτως...

    Η Εύα Ράποπορτ, συντονίστρια του παραρτήματος της Κιβωτού της Κωνσταντινούπολης, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης crowdfunding που παρέχει προσωρινή στέγη, μαθήματα εκμάθησης γλώσσας και συμβουλές μετανάστευσης σε Ρώσους εξόριστους, είπε ότι αυξάνονται οι Ρώσοι τώρα που δεν μπόρεσαν να λάβουν "ικιαμέτ" (άδεια σύντομης περιόδου διαμονής) σε σχέση με αυτούς εκείνους που έλαβαν την άδεια.

    "Δεν είναι επίσημος αριθμός, αλλά πιστεύουμε ότι μόνο το 30% περίπου των αιτήσεων Ρώσων εγκρίνεται τώρα. Η πλειοψηφία απορρίπτεται χωρίς την κατάλληλη εξήγηση", είπε στο Al-Monitor. 

    Ο εκτιμώμενος αριθμός των Ρώσων που εγκαταλείπουν τη χώρα ποικίλλει, αλλά ο αριθμός έχει αυξηθεί δραστικά μετά την ανακοίνωση επιστράτευσης του Κρεμλίνου τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις εκατοντάδες χιλιάδων. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς αφού δεν απαιτεί βίζα από Ρώσους πολίτες, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από και προς τη Ρωσία. Επιπλέον, η αδύναμη τουρκική λίρα κάνει τη χώρα ελκυστική προς εγκατάσταση για όσους έχουν μερικές χιλιάδες δολάρια στις τσέπες τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Ρώσοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κατόχων βραχυπρόθεσμης διαμονής στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2022, με 133.495 Ρώσους υπηκόους με βραχυπρόθεσμες άδειες.

    Η απόκτηση άδειας βραχυπρόθεσμης διαμονής για τουριστικούς λόγους ήταν σχετικά εύκολη για τους αλλοδαπούς.

    Ένας από τους εξόριστους που μένουν στο καταφύγιο της Κιβωτού στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Ντένις Γκαλιτσιν, ένας φωτορεπόρτερ που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο και του απέρριψαν πρόσφατα το ικιαμέτ. "Συγκέντρωσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα: ασφάλιση για ένα χρόνο, πληρωμένους φόρους και τελωνεία, πληροφορίες για το πού θα ζούσα και τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, σύμβαση μίσθωσης και ούτω καθεξής. Αλλά έλαβα μια απόρριψη", είπε στο Al-Monitor. Τώρα ψάχνει να βρει καταφύγιο σε άλλη χώρα. 

    "10 μέρες για να φύγω από τη χώρα"

    Ο Αρτέμι Βλαντιμίροβιτς, τα μέλη της οικογένειας του οποίου δεν έλαβαν πρόσφατα άδεια, μίλησε στο Al-Monitor για τα απαιτούμενα έγγραφα. "Τώρα άρχισαν να ζητούν επιπλέον έγγραφα, όπως μια σταθερή απόδειξη εισοδήματος. [Στα μέλη της οικογένειάς μου] δεν δίνεται επιπλέον χρόνος για να ολοκληρώσουν τα έγγραφα. Έτσι έχουν μόνο 10 ημέρες για να φύγουν από τη χώρα", είπε. 

    Ο αυξανόμενος αριθμός των απορρίψεων έχει επίσης τροφοδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας μεταξύ των Ρώσων υπηκόων, με ορισμένους να πιστεύουν ότι "ένα αίτημα" του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την Τουρκία μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες αρνήσεις. Άλλοι πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι ένας δυσοίωνος προάγγελος μιας επερχόμενης νέας ανακοίνωσης "κινητοποίησης" από το Κρεμλίνο και ότι οι απορρίψεις στοχεύουν να αναγκάσουν τους Ρώσους στην εξορία να επιστρέψουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    "Αυτά έμοιαζαν περισσότερο με τρομακτικές φήμες που κυκλοφορούν αλλά χωρίς ουσία", είπε ο Ράποπορτ.  

    Όσοι έχουν απορριφθεί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς. "Οι αιτήσεις περισσότερων από δώδεκα άτομα από τον δικό μου κοινωνικό περίγυρο και όσων έμειναν με την Κιβωτό έχουν απορριφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα σχεδιάζουν να πάνε σε χώρες όπως η Γεωργία, η Αρμενία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία", είπε.

    Αυτές οι τέσσερις χώρες προσφέρουν ταξίδια χωρίς βίζα για τους Ρώσους και υπήρξαν επίσης δημοφιλείς προορισμοί για όσους φεύγουν από τη Ρωσία. 

    Μέχρι πρόσφατα, η απόρριψη Ρώσων υπηκόων ήταν ένα σπάνιο περιστατικό, σύμφωνα με τη Ράποπορτ. "Συνολικά έχουμε βοηθήσει έως και 600 ή και 700 άτομα στα καταφύγιά μας στην Κωνσταντινούπολη από τον Μάρτιο. Δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν που να έκανε αίτηση για ικιαμέτ και να απορρίφθηκε — μέχρι τον Δεκέμβριο", πρόσθεσε.

    Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τον αυξανόμενο αριθμό απορρίψεων μέχρι στιγμής. 

    Οι αυξανόμενες τοπικές καταγγελίες για τον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων σε ορισμένες τουρκικές επαρχίες ενδέχεται να ώθησαν τις τουρκικές αρχές να αναλάβουν δράση. 

    Η δημόσια δυσαρέσκεια εμφανίζεται ιδιαίτερα στην Αττάλεια, η οποία φιλοξενεί έναν αρκετά μεγάλο σλαβικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων. Οι εκτοξευόμενες τιμές κατοικιών και ενοικίων που τροφοδοτούνται από την αυξανόμενη ζήτηση ξεχωρίζουν ως ένας από τους κύριους λόγους πίσω από τις καταγγελίες των ντόπιων, με τους Ρώσους πολίτες να έχουν αγοράσει πάνω από 16.000 ακίνητα το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Ο Μεχμέτ Πεκγκελενγκέν, ο οποίος ζει στην Αττάλεια με την οικογένειά του, είπε στο Al-Monitor ότι η ρωσική κοινότητα αυξάνεται αισθητά. "Αν η κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να περιορίσει τη χορήγηση ικιαμέτ νομίζω ότι είναι λίγο αργά. Έχουν ήδη αγοράσει πολλά σπίτια. Η γειτονιά που μένω είναι γεμάτη Ρώσους", είπε. "Δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά κάποιοι είναι πραγματικά σνομπ. Περιφρονούν τους Τούρκους γιατί ζουν στα πιο ακριβά μέρη της πόλης καθώς είναι πλούσιοι", πρόσθεσε.

    Πέτρος Κράνιας

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ