Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Φεβ-2023 11:45

  Η Τράπεζα της Αγγλίας σηματοδοτεί τα χειρότερα χρόνια ανάπτυξης από τη Μεγάλη Ύφεση

  Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός ακόμα με φθηνό φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αξιολόγηση που παρέδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England-BOE) αυτή την εβδομάδα αποτέλεσε ένα θλιβερό ανάγνωσμα, σημειώνει το Bloomberg. 

  Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον σε ύφεση και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι η οικονομία έχει ελάχιστα περιθώρια να καλύψει το έδαφος μόλις τελειώσει η ύφεση. 

  Όπως επεσήμανε η δεξαμενή σκέψης (think tank) Resolution Foundation, η Βρετανία βρίσκεται στη μέση της χειρότερης 20ετίας για την ανάπτυξη από τη Μεγάλη Ύφεση, αν υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις της BOE είναι σωστές.

  Η κεντρική τράπεζα πιστεύει τώρα ότι η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 0,7% ετησίως χωρίς να προστεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν την οικονομία - το 1/4 του ρυθμού της δεκαετίας πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι αναιμική μετά το κραχ και η BOE βλέπει μικρή βελτίωση μεσοπρόθεσμα. 

  Αλλά η κύρια εξέλιξη που επιβαρύνει τη δυνητική προσφορά είναι η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία του κοροναϊού, ιδίως των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί επικαλούνται μακροχρόνιες ασθένειες για την αποχώρησή τους και, σύμφωνα με την ΤτΕ, μάλλον δεν πρόκειται να επιστρέψουν.

  Σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, η ύφεση που προβλέπει η BOE είναι ρηχή. Από την κορύφωση έως το κατώτατο σημείο, η παραγωγή μειώνεται κατά λιγότερο από 1% σε πέντε τρίμηνα στις προοπτικές της BOE. Οι υφέσεις του 1980 και του 2008 δεν διήρκεσαν περισσότερο, αλλά κάθε μία κόστισε στην οικονομία περίπου 5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. 

  Αντί για ανάκαμψη το 2024, ωστόσο, η BOE προβλέπει στασιμότητα με την οικονομία να είναι ακόμη μικρότερη στις αρχές του 2026 από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία Covid-19 και επιπλέον 500.000 άνεργους.

  Αυτά είναι άσχημα νέα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, του οποίου το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται πολύ πίσω από την αντιπολίτευση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Η διόρθωση των διαρθρωτικών ζητημάτων που εμποδίζουν την οικονομία θα πάρει χρόνο, όχι τα δύο χρόνια που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση πριν από τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

  Η BOE είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει τα πιο ζοφερά δύο χρόνια από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη βιομηχανική χώρα - συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας υπό εκτεταμένες κυρώσεις.

  Η BOE πάντα πίστευε ότι η Βρετανία θα πλήρωνε ένα οικονομικό τίμημα για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξακολουθεί να το πιστεύει και φοβάται ότι η ζημία θα συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι φοβόταν. 

  Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται και η νέα ανάλυση του προσωπικού της BOE δείχνει ότι το εμπόριο με την ΕΕ ήταν ασθενέστερο από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

  Από τον Ιανουάριο του 2021 που επιβλήθηκαν οι εμπορικοί φραγμοί, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση του εμπορίου κατά 7%. Ωστόσο, η BOE εκτιμά ότι η μείωση είναι πιο κοντά στο 14%, αφού γίνουν προσαρμογές για θέματα δεδομένων, όπως οι καθυστερημένες τελωνειακές δηλώσεις.

  "Δεν έχουμε αλλάξει την εκτίμησή μας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά έχουμε μεταφέρει κάποιες από αυτές προς τα εμπρός", δήλωσε ο υποδιοικητής της BOE Mπεν Μπρόαντμπεντ σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα. "Πιστεύουμε ότι πιθανώς έρχονται ταχύτερα από ό,τι αρχικά περιμέναμε".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ