Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 22:41

  Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν "ουάου" - Δεν αλλάζει όμως το σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

  Daly (Fed): H έκθεση για την αγορά εργασίας ήταν "ουάου" - Δεν αλλάζει όμως το σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι η τεράστια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν μια έκθεση "ουάου", αλλά τόνισε ότι η τράπεζα χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια.

  "Αυτό που βλέπω είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας", δήλωσε η Daly σε συνέντευξή της στο Fox Business.

  Ωστόσο, είπε επίσης ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα. Η Fed πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία για την οικονομία, επανέλαβε, προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα της.

  Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι δημιούργησε 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή, σε τριπλάσια αύξηση από ό,τι ανέμενε η Wall Street.

  Η εντυπωσιακά ισχυρή έκθεση αναζωπύρωσε τη συζήτηση ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές ακόμη φορές ακόμη στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Η σφιχτή αγορά εργασίας έχει οδηγήσει τους μισθούς σε αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

  Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε περαιτέρω συγκράτηση της αύξησης των μισθών - κάτι που η Fed θέλει να δει. Η αύξηση της ωριαίας αμοιβής κατά το περασμένο έτος επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Ιανουάριο από 4,8% τον προηγούμενο μήνα και από το πρόσφατο υψηλό του 5,9%.

  "Η εκτίμησή μου για τον πληθωρισμό είναι πως θα μειωθεί", δήλωσε η Daly. "Αυτή τη στιγμή βλέπω κάποια θετικά σημάδια, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη".

  Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος του 4,50% - 4,75%, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την οικονομία αρκετά ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

  Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν καταστήσει σαφές, ωστόσο, ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα προ της πανδημίας επίπεδα του 2% περίπου. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο, με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ