11:40 30/03
Γιατί η Σαουδική Αραβία συνδέεται με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 με ρωσο-κινεζική πρωτοβουλία, ως ένα οιονεί αντι-ΝΑΤΟ.
Του Κώστα Ράπτη
Από τη μια τα ρέιβ πάρτι, από την άλλη οι αποκεφαλισμοί: πρόκειται για έναν ασύλληπτο συνδυασμό τον οποίο μόνο η Σαουδική Αραβία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί να επιδείξει.
Ο πρίγκηπας διάδοχος και ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας έχει έναν διπλό στόχο: αφενός να κατοχυρώσει τη δική του ανάρρηση στον θρόνο, αφετέρου να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας του, αποδεσμεύοντάς την από τη "μονοκαλλιέργεια” του πετρελαίου (και στην πραγματικότητα και από την αποκλειστική σχέση με τις ΗΠΑ, οι οποίες ουδέποτε είδαν με καλό μάτι την εκτόξευση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην εξουσία).
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων να διευρύνει το εργατικό δυναμικό, περιορίζοντας το πλαίσιο παροχών και επιδομάτων που μέχρι τώρα εξασφάλιζε την νομιμοφροσύνη των γηγενών, αλλά και να παράσχει περισσότερες ελευθερίες στον χώρο των ηθών, ώστε να κερδίσει την υποστήριξη της νεολαίας, να καταστήσει τη χώρα του τουριστικό προορισμό και να περιορίσει την ισχύ του κλήρου, ο οποίος ενδεχομένως να ευνοεί ανταγωνιστικούς κλάδους της βασιλικής οικογένειας.
Και βεβαίως να ανανεώσει το σαουδαραβικό brand στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, το οποίο μόλις προ ολίγων ετών πληροφορήθηκε με φρίκη τον διαμελισμό του εξόριστου δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Κάπως έτσι βρέθηκε το υπερσυντηρητικό βασίλειο να καθιερώνει τετραήμερη stop over βίζα με δωρεάν διαμονή για τους τουρίστες, να εμφανίζεται ως χορηγός στο γυναικείο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώνει φέτος η FIFA σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ακόμη και να επιτρέπει τη διοργάνωση μουσικών διοργανώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών και γυναικών, όπως το ετήσιο Soundstorm Festival που ξεκίνησε το 2019.
Και το στοίχημα δείχνει να αποδίδει. Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης της σαουδαραβικής οικονομίας πέρσι ανήλθε στο 8,7%, όντας ο υψηλότερος στον κόσμο. Ο δε μη πετρελαϊκός τομέας της οικονομίας, ο κατεξοχήν δημιουργός θέσεων εργασίας, αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 στο 6,1%.
Μόνο που όλα αυτά έχουν μια σκοτεινή πίσω όψη: τη σκλήρυνση αυτού που στη Σαουδική Αραβία αποκαλείται "Δικαιοσύνη”.
Οι θανατικές εκτελέσεις κατ' έτος έχουν σχεδόν διπλασιασθεί επί των ημερών του βασιλιά Σαλμάν και του υιού και διαδόχου του, καταγγέλλουν η Ευρω-Σαουδική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ESOHR) και η οργάνωση κατά της θανατικής ποινής Reprieve, με έκθεσή τους υπό τον τίτλο "Αιματοχυσία και Ψέματα: Το Βασίλειο των Εκτελέσεων του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν”.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εκτελέσεων ετησίως ανήλθε από τις 70,8 κατά μέσο όρο το διάστημα 2010-2015 στις 129,5 μετά το 2015 (οπότε εμπεδώθηκε ο φιλόδοξος πρίγκηπας στην κορυφή της εξουσίας), σημειώνοντας αύξηση κατά 82%. Ο συνολικός απόλυτος αριθμός των εκτελέσεων την τελευταία οκταετία ξεπερνά τις χίλιες.
Κάποιες από αυτές πραγματοποιούνται μαζικά, όπως συνέβη πέρσι τον Μάρτιο, οπότε 81 άνθρωποι εκτελέσθηκαν μέσα στην ίδια μέρα, με κατηγορίες κάθε είδους, που συμπεριλάμβαναν και αυτή της τρομοκρατίας, η οποία, όπως καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Σαουδική Αραβία νοείται διασταλτικά και αφορά ακόμη και μη βίαιη δράση.
Τον Ιανουάριο του 2016 διεθνή αίσθηση είχε προκαλέσει η εκτέλεση του Σιίτη κληρικού (και ηγέτη των διαδηλώσεων της σαουδαραβικής εκδοχής της "Αραβικής Άνοιξης”) Νιμρ αλ-Νίμρ και άλλων 46 ανθρώπων. (Η σιιτική μειονότητα που είναι συγκεντρωμένη, όπως και η πετρελαιοπαραγωγή, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, βρίσκεται κατεξοχήν στο στόχαστρο του καθεστώτος, ως ύποπτη και για συμπάθειες στο ανταγωνιστικό Ιράν).
Η τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η σαουδαραβική "Δικαιοσύνη” είναι εξαιρετικά αδιαφανής, ενώ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχών, αντιμέτωποι με τον δήμιο έχουν βρεθεί και ανήλικοι.
Για να αποκτήσουμε μιαν αίσθηση των μεγεθών, αρκεί να σημειωθεί ότι το 2019 οι εκτελέσεις θανατικών καταδικών ήταν στις ΗΠΑ 22 και στη Σαουδική Αραβία 184, χωρίς η απόκλιση να μπορεί να αποδοθεί σε διαφορετικά επίπεδα εγκληματικότητας, αφού η μεν πρώτη χώρα είχε λ.χ. την ίδια χρονιά 5,07 φόνους ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και η δεύτερη 0,83.
Όλα αυτά όμως θα συνεχίζονται όσο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αισθάνεται ότι έχει το ακαταδίωκτο, όπως έδειξε και το "ξεφούσκωμα” της υπόθεσης της δολοφονίας Χασόγκι. Η Σαουδική Αραβία είναι πολύ σημαντική για τη Δύση (και ολοένα και περισσότερο και για τους Ευρασιάτες ανταγωνιστές της), ώστε το Ριάντ να δεχθεί αποτελεσματικές πιέσεις. Η συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ είναι ένας από τους πολλούς δείκτες αυτής της πραγματικότητας.