Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 16:52

  Χιού Πιλ (BoE): Θα εξετάσουμε το ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι

  Τράπεζα της Αγγλίας: Κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός ακόμα με φθηνό φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τράπεζα της Αγγλίας θα επανεξετάσει το σχέδιό της για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του qt (ποσοτικής σύσφιξης) το καλοκαίρι, οπότε και θα αποφασίσει αν θα "επιταχύνει ή θα επιβραδύνει", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, Χιού Πιλ.

  Πέρυσι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να ξεφορτώνεται τα κρατικά ομόλογα ύψους 875 δισ. λιρών (1,1 τρισ. δολαρίων) που προστέθηκαν στον ισολογισμό της κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας αγορών ποσοτικής χαλάρωσης. Ξεκίνησε με τη μη αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν και έκτοτε προχώρησε σε ενεργές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. 

  Το χαρτοφυλάκιο έφθασε τα 895 δισεκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων που είναι γνωστά ως gilts και των εταιρικών ομολόγων. Το τρέχον σχέδιο προβλέπει τη μείωση του χαρτοφυλακίου κατά 80 δισ. στερλίνες σε διάστημα 12 μηνών έως τον προσεχή Νοέμβριο, με 45 δισ. στερλίνες από ενεργές πωλήσεις. 

  "Η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο" με το τρέχον σχέδιο πωλήσεων, δήλωσε ο Πιλ. "Θα επανεκτιμήσουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό".

  Ο ρυθμός των μελλοντικών πωλήσεων θα παρακολουθείται έντονα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις αγορές, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει 305 δισ. λίρες το επόμενο έτος, τη δεύτερη υψηλότερη απαίτηση ρευστότητας που έχει καταγραφεί ποτέ.

  Ο Πιλ δήλωσε ότι το ερώτημα θα είναι αν θα προχωρήσει πιο γρήγορα ή πιο αργά. "Σίγουρα θα συνεχίσουμε να προχωράμε με ποσοτική σύσφιξη, με μια σμίκρυνση αυτού του χαρτοφυλακίου τα επόμενα χρόνια", δήλωσε. "Εξακολουθούμε να χρωστάμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων επειδή η χαλάρωση ήταν τόσο μεγάλη. Αυτή η διαδικασία είναι πιθανό να τρέχει στο παρασκήνιο".

  Η BOE έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της σε 826,5 δισ. στερλίνες από τότε που επέτρεψε στα πρώτα ληξιπρόθεσμα ομόλογα να εξαντληθούν τον περασμένο Μάρτιο. Έχει επίσης μειώσει το χαρτοφυλάκιο των εταιρικών ομολόγων της. Έχει πλέον 11,5 δισ. στερλίνες από τα 20 δισ. στερλίνες εταιρικών ομολόγων που της έχουν απομείνει προς διάθεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ