Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 14:51

  Η Ουκρανία άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον της Βαγκνερ και του Πριγκόζιν

  Η Ουκρανία άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον της Βαγκνερ και του Πριγκόζιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία άνοιξε μία ποινική υπόθεση την Παρασκευή εναντίον του αφεντικού της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ και υποσχέθηκε να εντοπίσει και να προχωρήσει σε δίωξη των μαχητών της εταιρείας που προσπαθούν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

  Η Βάγκνερ, που διευθύνεται από τον επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει στρατολογήσει χιλιάδες μαχητές, συμπεριλαμβανομένων καταδίκων από ρωσικές φυλακές, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν λέει ότι η ομάδα του είναι καθοριστική στις πρόσφατες μάχες στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των πιο αιματηρών του πολέμου.

  "Η Γενική Εισαγγελία κοινοποίησε σχετική ειδοποίηση στον επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας "Βάγκνερ"", είπε ο γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν σε δήλωση στο Facebook, χωρίς να κατονομάσει τον Πριγκόζιν.

  "Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι άμεσα υπεύθυνος για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου. Παραδέχεται ανοιχτά τον ρόλο του στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και, με την άδεια του Κρεμλίνου, επιλύει θέματα προσωπικού στρατολογώντας δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους".

  Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον Πριγκόζιν. Τον περασμένο μήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ εναντίον της Βάγκνερ και το Κρεμλίνο είπε ότι η Ουάσιγκτον σπίλωσε τη Βάγκνερ χωρίς λόγο επί χρόνια.

  Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ουκρανίας, οι ύποπτοι για ποινικές υποθέσεις πρέπει να ενημερώνονται με "ειδοποίηση υποψίας". Η δήλωση δεν ξεκαθάριζε βέβαια το πώς θα μπορούσε να επιδοθεί μια τέτοια ειδοποίηση στον Πριγκόζιν.

  Ο Κόστιν απαρίθμησε κατηγορίες εναντίον της Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένης της καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της διεξαγωγής επιθετικού πολέμου. Είπε ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ όλων των βαθμίδων θα θεωρηθούν υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέφυγαν στο εξωτερικό.

  Η Ουκρανία θα στείλει στο Όσλο "αίτημα για διερευνητικές ενέργειες" εναντίον ενός πρώην διοικητή της Βάγκνερ που συνελήφθη στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα, είπε ο Κόστιν.

  "Είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους διεθνείς εταίρους θα διασφαλίσουμε συνολική ευθύνη τόσο για κάθε εγκληματία που ήρθε στη γη μας με όπλα στα χέρια του όσο και για τους προστάτες τους που κάνουν δουλειές πνιγμένες στο αίμα", είπε ο Κόστιν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ