Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 13:05

  Πάτησε γκάζι ξανά ο πληθωρισμός χονδρικής στην ευρωζώνη

  ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση 0,5% και στις τιμές χονδρικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανιούσα πήραν απροσδόκητα οι τιμές χονδρικής στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat σήμερα, Παρασκευή.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία οι τιμές παραγωγού στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,1% μηνιαίως τον Δεκέμβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσουν κατά 0,4%.

  Παρομοίως, σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού επιβράδυναν μεν στο +24,6% από το +27% την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν (Δεκέμβριος 2021), αλλά κινήθηκαν σημαντικά υψηλότερα από το +22,5% που περίμενε η αγορά.

  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% μηνιαίως και 25,2% ετησίως.

  Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας παρέμειναν η βασική αιτία για την επιτάχυνση του δείκτη τιμών παραγωγού, με άνοδο 2,5% σε μηνιαία βάση και 48,6% σε ετήσια, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να επιβαρύνει τον εφοδιασμό.

  Ενδεικτικό είναι ότι χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού επιβράδυναν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και περιορίστηκαν στο +12,3% σε ετήσια, επιβραδύνοντας περαιτέρω από το +13,2% του Νοεμβρίου.

  Σημειώνεται ότι η μόνη συνιστώσα του δείκτη που παρουσίασε και μηνιαία και ετήσια άνοδο ήταν οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου και ήταν αυξημένες κατά 9,7% από τον Δεκέμβριο του 2021, μετά την άνοδο 9,5% τον Νοέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ