Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 13:00

  Ελβετία: Ποινική έρευνα για τη διαρροή των στοιχείων λογαριασμών της Credit Suisse

  132250307
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ποινική έρευνα για την διαρροή των στοιχείων λογαριασμών χιλιάδων πρώην πελατών της Credit Suisse Group AG, μεταξύ των οποίων βαρόνοι ναρκωτικών και κλεπτοκράτες, οι οποίοι κατείχαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια, διέταξε ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  Η Γενική Εισαγγελία της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι ερευνά ύποπτες πράξεις εταιρικής κατασκοπείας και παραβιάσεις των νόμων περί τραπεζικού απορρήτου μετά τη διαρροή των πληροφοριών για 18.000 λογαριασμούς σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία προχώρησαν στη δημοσίευση μιας σειράς εκθέσεων τον περασμένο Φεβρουάριο με το όνομα "Suisse Secrets". 

  Η έρευνα χρειαζόταν την υπογραφή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επειδή οι ισχυρισμοί περί κατασκοπείας θεωρούνται "πολιτική παράβαση", δήλωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Η "ευλογία" της Βέρνης για την έρευνα αναδεικνύει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελβετία προκειμένου να προστατεύσει το τραπεζικό απόρρητο, μια αρχή που κατοχυρώνεται στο ελβετικό ποινικό δίκαιο. Η έρευνα είναι επίσης πιθανό να εντείνει τις διεθνείς επικρίσεις για την τάση της Ελβετίας να διώκει τον πληροφοριοδότη και όχι την εγκληματική δραστηριότητα που αποκαλύπτεται από τη διαρροή. 

  Ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης έδωσε τις πληροφορίες στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα δεδομένα με μια μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα και δεκάδες άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

  Αλλά η Tamedia, εκδότης της γνωστής ελβετογερμανικής εφημερίδας Tages-Anzeiger, η οποία έχει εργαστεί σε τέτοια συνεργατικά έργα στο παρελθόν, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εργαστεί στα Suisse Secrets, λόγω του κινδύνου να εμπλακεί με τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου. 

  Όταν οι διαρροές δημοσιεύθηκαν πριν από ένα χρόνο, η Credit Suisse εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι περίπου το 90% των λογαριασμών που εξετάστηκαν είχαν κλείσει ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης "φαίνεται να αποτελούν μια συντονισμένη προσπάθεια να δυσφημιστεί όχι μόνο η τράπεζα αλλά και η ελβετική χρηματοπιστωτική αγορά στο σύνολό της, η οποία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια", δήλωνε τότε η Credit Suisse.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ