Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 11:49

  Ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό βλέπουν πλέον οι αναλυτές σε έρευνα της ΕΚΤ

  Ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό βλέπουν πλέον οι αναλυτές σε έρευνα της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2025, οριακά υψηλότερα από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε σε οικονομολόγους η ευρωτράπεζα.

  Ειδικότερα, η έρευνα των επαγγελματικών φορέων διενέργειας προβλέψεων (Survey of Professional Forecasters), την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν ως κύριο δείκτη των προσδοκιών της αγοράς, έδειξε ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τράπεζα θα "νικήσει" τελικά τον πληθωρισμό αλλά όχι στα επόμενα δύο χρόνια.

  Συγκεκριμένα, οι αναλυτές που συμμετείχαν τη δημοσκόπηση τοποθέτησαν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη φέτος στο 5,9% και στο 2,7% το 2024, επίπεδα ελαφρώς αυξημένα από ό,τι στην προηγούμενη έρευνα τον Οκτώβριο, στο 5,8% και στο 2,4% αντίστοιχα τότε.

  Ακολούθως, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2025, ένα χρονικό ορίζοντα που δεν είχε τεθεί τον Οκτώβριο, και θα σταθεροποιηθεί εκεί μακροπρόθεσμα.

  "Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν κυρίως έναν συνδυασμό εξελίξεων των οικονομικών δεδομένων, συνεχιζόμενων ισχυρών και πιο διευρυμένων από το αναμενόμενο έμμεσων επιπτώσεων της εξέλιξης των τιμών της ενέργειας, καθώς και υψηλότερης της προβλεπόμενης αύξησης των μισθών", ανέφερε η ΕΚΤ.

  Οι προσδοκίες ανάπτυξης του ΑΕΠ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Η θετική "μεταφορά" της ισχυρότερης του αναμενόμενου οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 έδειξε να επηρεάζει το 2023, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τις ελαφρώς ασθενέστερες προσδοκίες για το 2024. Έτσι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,4%.

  Τέλος, οι εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν πτωτικά για όλους τους χρονικούς ορίζοντες κατά 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, μετά από μία αύξηση στο 7% το 2023 (το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,5% τον Νοέμβριο του 2022) αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο 6,4% έως το 2027.

  Υπενθυμίζεται ότι χτες η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) και "έδειξε" προς ακόμα μία παρόμοιας τάξεως τον Μάρτιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ