Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 11:00

  Ευρωζώνη: Σε ανάπτυξη η οικονομική δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022

  Ευρωζώνη: Σε ανάπτυξη η οικονομική δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από έξι διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης, η οικονομία της Ευρωζώνης πέρασε σε οριακή επέκταση στο ξεκίνημα του 2023, σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών PMI που διεξάγει η S&P Global. 

  Όπως αναφέρει στην ανάλυση της η S&P Global, τα υψηλότερα επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας συνοδεύτηκαν από ισχυρότερη ανάπτυξη της απασχόλησης, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτα επίπεδα ανθεκτικότητας, αλλά και από περαιτέρω βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. 

  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global που συνδυάζει την παραγωγή σε μεταποίηση και υπηρεσίες κινήθηκε σε ανοδική τροχιά τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022.Ο δείκτης βελτιώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα και σκαρφάλωσε στις 50,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 49,3 τον Δεκέμβριο, περνώντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. 

  Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 50,8 μονάδες, υψηλό έξι μηνών, από 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπερνά τις 50 μονάδες από τον Ιούλιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη η S&P Global μόνο για τον κλάδο της μεταποίησης έδειξαν επιβράδυνση της συρρίκνωσης, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό πέντε μηνών στις 48,8 μονάδες. 

  "Η επιστροφή της επιχειρηματικής παραγωγής στην ανάπτυξη, ακόμα και οριακή, είναι προφανώς καλά νέα και δείχνει ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση", σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence και πρόσθεσε: "Με τις πιέσεις στις τιμές να έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τους περιορισμούς στην προσφορά να μετριάζονται και τις ανησυχίες για τις ενεργειακές αγορές να υποχωρούν από τις επιδοτήσεις, τις χαμηλότερες τιμές και τον θερμό χειμώνα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επίσης βελτιωθεί, δίνοντας ώθηση στις ελπίδες ότι η ανάκαμψη θα αποκτήσει μεγαλύτερη ορμή τους επόμενους μήνες". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ