Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 18:12

  Ποια χώρα μείωσε τα υψηλότερα επιτόκια στον κόσμο από 200% στο 150%

  διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ζιμπάμπουε John Mangudya
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά από τότε που έγινε η πιο επιθετική νομισματική αρχή στον κόσμο, τον Ιούνιο, λόγω τω προσδοκιών ότι η πτωτική τάση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί.

  Ειδικότερα, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής μείωσε τα επιτόκια στο 150% από 200%, ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ζιμπάμπουε John Mangudya σε δήλωσή του την Πέμπτη σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, καθιστώντας την τη δεύτερη κεντρική τράπεζα στην ήπειρο μετά την Αγκόλα που μειώνει τα επιτόκια.

  "Η μείωση των επιτοκίων είναι σημαντική και αναγκαία λόγω της πτωτικής τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού από το τελευταίο τρίμηνο του 2022", δήλωσε ο Mangudya και πρόσθεσε: "Η τράπεζα αναμένει ότι η πτωτική τάση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και το 2023".

  Ο μηνιαίος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από 12,4% τον Αύγουστο σε 1,1% τον Ιανουάριο και βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 3% από τον Νοέμβριο. Η ετήσια αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στο 230%.

  Τα δραστικά μέτρα από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο ρεκόρ, της πώλησης χρυσών νομισμάτων και της χαλάρωσης των ελέγχων στην αγορά συναλλάγματος για την αντιμετώπιση της διευρυνόμενης ψαλίδας μεταξύ της επίσημης και της ανεπίσημης ισοτιμίας, συνέβαλαν στον περιορισμό του ραγδαίου πληθωρισμού και αρχικά σταθεροποίησαν το νόμισμα της χώρας που κατρακυλούσε.

  Το δολάριο Ζιμπάμπουε έχει υποτιμηθεί κατά 15% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

  Η νομισματική αρχή θα επιτρέψει στους εξαγωγείς να διατηρήσουν το 75% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, σε σύγκριση με το 60% προηγουμένως.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ