Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 16:13

  Λαγκάρντ: Πρόθεση μας είναι η επόμενη αύξηση να είναι κατά 50 μ.β. - ο δομικός πληθωρισμός δεν επιβραδύνει

  Λαγκάρντ: Πρόθεση μας είναι η επόμενη αύξηση να είναι κατά 50 μ.β. - ο δομικός πληθωρισμός δεν επιβραδύνει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45

  Να περάσει το μήνυμα ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει παρά την αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες επιχείρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης και να προαναγγείλει άλλη μία παρόμοια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

  "Θα παραμείνουμε στην πορεία μας", ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. "Όλα τα λογικά σενάρια λένε ότι θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, με σταθερό βηματισμό, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για να μειωθεί ο πληθωρισμός", τόνισε. 

  "Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι η πρόθεση μας είναι για άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε [τις αυξήσεις των επιτοκίων] τον Μάρτιο. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο για να καλύψουμε. Μετά τον Μάρτιο θα συνεχίσουμε, εξετάζοντας όλα τα εισερχόμενα στοιχεία".  

  Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι "δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα και να τα διατηρήσει εκεί, προκειμένου να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%".

  Σχολιάζοντας εξάλλου τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές παραμένουν πάνω από το 5% στο ξεκίνημα του 2023, είναι δηλαδή σε ιστορικά υψηλά. "Το βλέπουμε, ο ευρύτερος δείκτης υποχωρεί, αλλά σε δομικό επίπεδο οι πιέσεις είναι εκεί και επιμένουν. Γι' αυτό λέμε ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε", ανέφερε. 

  Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Eurostat. Ωστόσο ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο 5,2%, αμετάβλητος από τον Δεκέμβριο. 

  Ανθεκτική η οικονομία

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η οικονομία παρά τις μεγάλες πιέσεις που γνωρίζει τους τελευταίους μήνες, αποδείχτηκε περισσότερο ανθεκτική και αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα. 

  Ανέφερε ακόμα ότι οι κίνδυνοι στην οικονομική ανάπτυξη είναι περισσότεροι ισορροπημένοι πλέον. "Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ο μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος", ανέφερε. "Καθοδικές πιέσεις μπορεί να προκύψουν και από μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περισσότερο από το αναμενόμενο ή από μια νέα έξαρση της πανδημίας", πρόσθεσε. 

  Ανέφερε ακόμα ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότερο ισορροπημένοι και στον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πάντως ότι μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε νέα άλμα τις τιμές των εμπορευμάτων, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανοδικές πιέσεις. 

  Προειδοποίησε ταυτόχρονα για τον κίνδυνο τα δημοσιονομικά μέτρα που δρομολόγησαν τους προηγούμενους μήνες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση να δώσουν νέα ώθηση στον πληθωρισμό, δυσχεραίνοντας το έργο της ΕΚΤ να χαλιναγωγήσει τις τιμές. 

  Στον αντίποδα, η μείωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίες μήνες, εφόσον επιμείνει, μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο από το αναμενόμενο τον πληθωρισμό, ενώ περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ