Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 13:32

  Η Τουρκία απαιτεί να ματαιωθεί νέα συγκέντρωση για καύση του Κορανίου αύριο στη Νορβηγία

  145995447
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα καύση του Κορανίου ετοιμαζόταν να πραγματοποιηθεί αύριο στη Νορβηγία, ανέφεραν το πρωί της Πέμπτης διπλωματικές πηγές της Τουρκίας και μόλις αυτό έγινε γνωστό η Τουρκία αντέδρασε.

  Αμέσως κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα, ο πρέσβης της Νορβηγίας, με σκοπό να δώσει εξηγήσεις.

  Μάλιστα, στον Νορβηγό πρέσβη επιδόθηκε σχετική νότα, με την οποία η Τουρκία καταδικάζει "την προσέγγιση της Νορβηγίας να μην αποτρέψει την προαναφερθείσα προκλητική πράξη, η οποία είναι ξεκάθαρα έγκλημα μίσους". 

  Επιπλέον, τονίστηκε στον Νορβηγό πρέσβη πως η Τουρκία αναμένει να ματαιωθεί αυτή η προγραμματισθείσα διαμαρτυρία.

  Χτες με αστραπιαίες κινήσεις τα προξενεία της Γερμανίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη έβαλαν λουκέτο, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, στον απόηχο της κίνησης του ακροδεξιού Ράσμους Πάλουνταν στη Σουηδία αλλά και του ηγέτη του κόμματος PEGIDA, στην Ολλανδία, να κάψουν το Κοράνι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην προσπάθεια της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

  Λίγη ώρα αργότερα σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησε και η Μεγάλη Βρετανία.

  Αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος σχολίασε: "Είναι στα πρόθυρα να ξεκινήσουν έναν νέο ψυχολογικό πόλεμο στην Τουρκία" και προσέθεσε ότι αυτό γίνεται για να πλήξουν τον τουρισμό της χώρας: "Την ημέρα που θέσαμε τον στόχο των 60 εκατομμυρίων τουριστών, ήταν στα πρόθυρα να ξεκινήσουν έναν νέο ψυχολογικό πόλεμο στην Τουρκία".

  Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μια "διεθνή επιχείρηση", ο Σοϊλού είπε: "Ξέρουμε ποιος προσπαθεί να μας δαγκώσει σαν το φίδι. Είστε και εσείς πίσω από τις 15 Ιουλίου. Είναι πολύ και ξεκάθαρο. Αντιμετωπίζουμε μια διεθνή επιχείρηση".

  Την αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στον ιστότοπό του: "Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες" και με την υποσημείωση "Ασφάλεια". Ειδικότερα, αναφέρει: "Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.τ.λ.)".

  Τις προηγούμενες από αυτό μέρες, αντίστοιχες ανακοινώσεις είχαν εκδώσει η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία, αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα συνέστησαν στους Αμερικανούς να αποφεύγουν συγκεκριμένες περιοχές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ