Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 12:28

  Η ΕΕ θέσπισε τιμή αναφοράς για το LNG στο πλαίσιο του σχεδίου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

  Η ΕΕ θέσπισε τιμή αναφοράς για το LNG στο πλαίσιο του σχεδίου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαινίασαν μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ως μέρος των σχεδίων για περιορισμό των τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου, εάν αυξηθούν όπως πέρυσι, αφότου η Ρωσία περιόρισε την προσφορά.

  Η τιμή αναφοράς, με βάση τις παγκόσμιες τιμές LNG και δημοσιευθείσα αργά την Τετάρτη, θα χρησιμοποιηθεί μαζί με την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου για να ενεργοποιήσει ένα ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο εάν οι τιμές εκτιναχθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο, αν και προς το παρόν και οι δύο διαπραγματεύονται πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα.

  Από τις 15 Φεβρουαρίου, το αέριο της ΕΕ θα περιοριστεί εάν η τιμή αναφοράς υπερβεί τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες και ταυτοχρόνως αν είναι 35 ευρώ/MWh πάνω από την τιμή αναφοράς LNG.

  Αυτή η τιμή αναφοράς LNG εκτιμήθηκε στα 55,21 ευρώ/MWh αργά την Τετάρτη από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

  Το σημείο αναφοράς της Ευρώπης - η τιμή του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου της Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων - έκλεισε στα 59,30 ευρώ/MWh την Τετάρτη - που σημαίνει μια διαφορά περίπου 4 ευρώ/MWh έναντι του επιπέδου αναφοράς LNG , πολύ μακριά από τη διαφορά των 35 ευρώ/MWh που απαιτείται για την ενεργοποίηση του πλαφόν της ΕΕ.

  Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 140 ευρώ/MWh στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά έκτοτε έχουν υποχωρήσει εν μέσω ασυνήθιστα ζεστού χειμώνα και σχεδόν γεμάτων δεξαμενών αποθήκευσης στην ΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ